Lasagne jak cannelloni – czyli rolady makaronowe
Rolady makaronowe fot. D.Szymborska |
Bardzo lubię cannelloni jednak napychanie ich farszem zawsze zajmuje
dużo czasu, do tego makaron lubi się rozwalać. Gdy go podgotujemy to jest
jeszcze ciężej nałożyć farsz. Ostatnio używałam rękawa cukierniczego – było trochę
łatwiej. A teraz super sposób. Cannelloni można sobie samemu zrobić – wystarczy
podgotować płaty lasagne (jak suszona) i zwyczajnie zawinąć farsz. Wszystko
robi się dużo szybciej, sprawniej i łatwiej. Przepis tym razem z książki Mała
Wielka Księga Makaronu. Zmodyfikowany bo gdybym przygotowała tyle farszu jak w
przepisie to wszyscy byliby głodni. Swoją drogą uważam, że dwa cannelloni na
osobę to za mało, jeżeli takie danie ma być naszym obiadem albo kolacją.
Składniki (dla 4 osób):
·
20 płatów lasagne ugotowanych tak
by były miękkie,
·
2 puszki tuńczyka w oleju (w
kawałkach),
·
2 pęczki dymki (tylko biała część
cebuli),
·
pęczek pietruszki,
·
2 opakowania twarożku (po 350g),
·
150g startego parmezanu,
·
3 ząbki czosnku,
·
3 jajka,
·
sól, pieprz i masło do
wysmarowania formy.
Przygotowanie:
Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Przełożyć do dużej miski, dodać posiekaną
dymkę, cebulę i czosnek. Wymieszać. Następnie dodać twarożek znów wymieszać,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pietruszkę, starty parmezan i jajka.
Wymieszać. Makaron ugotować tak by się nadawał do zawinięcia. Formę do
pieczenia u mnie naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zrobić cannelloni i
ułożyć w formie do pieczenia, posypać startym parmezanem. Piekarnik rozgrzać do
180 stopni. Piec około 20 minut przykryte folią aluminiową, następnie zapiec
jeszcze przez 5 minut przy maksymalnym ustawieniu piekarnika. Smacznego
biegowego! Jedna porcja to około 500kcal.
Komentarze
Prześlij komentarz