Makaron w pergaminie i biała Rioja
Makaron w pergaminie fot. D.Szymborska |
A to taka odmiana. Niby zwykłe spaghetti ale zupełnie inaczej. Cały
bajer tego przepisu polega na tym by makaron zapakować w pergaminowy mieszek i
tak zapiec. Wszystko jest proste, stosunkowo szybkie i taaakie pyszne! Jedna
porcja to około 350kcal. Przepis z mojej niezawodnej książki kucharskiej – Mała
Wielka Księga Makaronu. Oczywiście modyfikowany ale zdecydowanie właśnie stąd
zaczerpnięty!
Składniki:
·
250g spaghetti,
·
2 ząbki czosnku,
·
2 cebule,
·
oliwa,
·
puszka pomidorów,
·
bazylia w doniczce,
·
200g jamon,
·
150g parmezanu,
·
masło, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić, zahartować zimną wodą. Cebulę i czosnek
posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, doprawić i gotować około
10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bazylię posiekać. Jamon pokorić w
paseczki, parmezan utrzeć. Zostawić kilka listków do przybrania. Pergamin
(papier do pieczenia) nasmarować masłem, na środek dużego kwadratu ułożyć
makaron potem dodać sos i jamon, posypać serem. Zawiązać mieszek i piec około
15 minut. Smacznego biegowego!
Makaron w mieszku i wino w kieliszku fot. D.Szymborska |
Makaron można podać z białym winem, na przykład
takim: Baron Ladron de Guevara Blanco.
Białe
wino to wyzwanie dla winiarzy, rzadko kiedy damy mu czas na leżakowanie w
butelce, wymagamy pijalności tu i teraz. Ta Rioja jak dla mnie była zbyt
alkoholowa, wolę wina, które są delikatniejsze a smak procentów
jest zupełnie niewyczuwalny. Hiszpanie (Niemcy zresztą też) mają na takie
wina sposób. Jeżeli aromat jest zdominowany przez smak alkoholu to można je
zmieszać z oranżadą. Profanacja? Z pewnością jeżeli lemoniady dolewalibyśmy
do wysokogatunkowego wina, jeżeli natomiast dodamy napoju do wina stołowego,
to otrzymamy pyszny, orzeźwiający drink. Amatorzy młodych win, nie będą musieli
uciekać się do sztuczek z mieszaniem (moje ulubione proporcje to 1:1), wino owocowe,
ostre. Jeżeli miałabym określić je jednym słowem to „młode” byłoby tym
wyrazem. Więcej o winach z Rioja TUTAJ.
Makaron i wino....fot. D.Szymborska |
Fajny pomysl z tym zapiekaniem!
OdpowiedzUsuń