Kalmary i owoce morza w winie i śmietanie
Mariscos z makaronem fot. D.Szymborska |
Ehh jakie to pyszne było. Do tego proste i szybkie czyli mariscos z
makaronem. Przepis autorski, tyle, że nie mój ale T. Genialnie smaczny! Power
jest więc można biegać….gdyby oczywiście można było….ale i na to przyjdzie
czas.
Składniki (dla 3 osób):
·
200g mrożonych krążków kalmarów,
·
paczka (240g mrożonych owoców
morza),
·
½ pęczka pietruszki,
·
150ml śmietany (36%),
·
1 cebula,
·
masło i oliwa do smażenia,
·
500ml wina białego,
·
główka czosnku,
·
sól, pieprz i 300g makaronu,
·
starty parmezan.
Przygotowanie:
Cebulę posiekać. Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki. Wszystko
ładnie podsmażyć na maśle. Dodać wino i owoce morza. Kalmary usmażyć na oliwie z masłem. Wszystko
posolić i dodać pieprzu. Wino odparować,
dolać śmietany i wszystko chwilę razem podusić. Makaron ugotować. Odcedzić
wymieszać z sosem i parmezanem. Nałożyć na talerze i posypać pietruszką.
Smacznego biegowego, szczęściarze!
Mmm... Bardzo w moim guscie!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń