Massaman curry – przepis Gordona Ramsaya
Massaman curry fot. D.Szymborska |
Strona 158 „Gordon’s Great Escape Southeast Asia” – a tam super przepis
na curry. Massaman to wariacja tajska na temat słowa Muzułmanin. Curry to
mieszanka tajskich przypraw z tymi, które kojarzą się ze światem arabskim.
Przepis lekko zmodyfikowany, zdecydowanie mniej ostry. Uwaga to pyszne curry
„robi się” ze 3 godziny! Idealne na wolny dzień, bo inaczej ciężko
wygospodarować tyle „wolnego” czasu na gotowanie!
Składniki:
Pasta curry:
·
1 łyżka ziarenek kolendry,
·
1 łyżka kuminu (nie kminku),
·
1 łyżka goździków,
·
4 posiekane szalotki,
·
4 posiekane ząbki czosnku,
·
2.5cm galangalu (obranego ze
skórki i posiekanego),
·
2 trawy cytrynowe – posiekane,
·
3 liście kafiru,
·
½ łyżki chili paste,
·
1 łyżeczka pasty krewetkowej,
·
kilka listków kolendy,
·
trochę wody.
Curry:
·
1kg wołowiny (ligawa) pokrojonej w
ksotkę,
·
4 posiekane szalotki,
·
550ml mleka kokosowego,
·
1l rosołu wołowego,
·
1 ziemniak,
·
1 słodki ziemniak,
·
1 łyżka sosu rybnego,
·
1 łyżeczka cukru palmowego,
·
1 łyżeczka tmarind paste,
·
2 liście laurowe,
·
1 laska cynamonu,
·
4 łyżki uprażonych orzeszków
ziemnych.
Przygotowanie:
Zaczynamy od uprażenia kuminu, goździków i ziarenek kolendry. Prażymy
przez około 2 minuty, odstawiamy na bok. Rozgrzewamy dużą patelnię lub wok.
Podgrzewamy olej smażymy szalotki, czosnek, galangal i trawę cytrynową.
Następnie wszystkie składniki umieszczamy w blenderze – dodajemy troszkę wody i
miksujemy dalej.
Wołowinę w kostkę. Podsmażamy (w 3 partiach) na patelni. Odkładamy na
bok. Karmelizujemy szalotkę, dodajemy pastę curry i smażymy przez około 2
minuty. Następnie wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy rosół, gotujemy wszystko.
Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki (obrane ze skórki). Wlewamy sos rybny,
dosypujemy cukru palmowego, dodajemy pastę tamarynd, liście laurowe, cynamon i
wołowinę. Pod przykryciem dusimy przez około 2 godziny. Podawać posypane
świeżymi siekanymi liśćmi kolendry i prażonymi orzeszkami ziemnymi razem z
ryżem w osobnej miseczce. Smacznego biegowego!
Massaman curry fot. D.Szymborska |
Boże, wygląda wspaniale :). Z tym że 3 godziny to strasznie długo... Cały dzień w kuchni spędziłaś?
OdpowiedzUsuńtak to jest z dobrym jedzeniem czasem wymaga nawet więcej niż 3h w kuchni....ale warto:)
UsuńDżizas, ale pyszne!!! Zrobiłam wczoraj dla gości, wszyscy wołali o dokładkę! Naprawdę warto gotować 3 godziny!
OdpowiedzUsuń:-)