21 maja 2013

Silan – syrop z daktyli = wege miód

Owsianka z Silanem fot. D.Szymborska

Wczoraj dostałam izraelskie pyszności. Zestaw dla amatora. J. wie, że wcinam owsianki (sama też je lubi) dlatego między innymi dostałam silan. To stosowana przez wegan (i nie tylko) alternatywa dla miodu. Słodki, pyszny. Smakuje jak daktyle a nie ma tej okropnej skórki wchodzącej w zęby nie wspominając o pestkach. Pycha. Owszem kaloryczny (100g ponad 300kcal) jednak z racji tego, że jest tak słodki to dużo go nie da się zjeść. Połączenie karmelu z miodem. 

Owsianka wyszła rewelacyjnie. Dziś przed szóstą byliśmy już w lesie – dycha z rana jak śmietana! Super pogoda, było 13 stopni, świeciło słońce, raz spadł szybki i niezobowiązujący deszczyk. Jedynie owadów było dużo a pogryzienia jeszcze się nie zagoiły. Te na łydce bolą najbardziej – mięśnie w czasie treningu zwiększają swoją objętość i to naprawdę boli. Tak jakby ktoś na zgrzewarce trzymał moją skórę wokół ukąszeń. Nic fajnego. 

To smacznego biegowego, i polecam silan, pycha. Można owsiankę całkiem na wegańsko zrobić – z mlekiem sojowym albo ryżowym i silanem. 

1 komentarz:

  1. Myślałam, że z grubsza wiem o co chodzi w weganizmie - zaskoczyłaś mnie tym miodem. Co w nim - w tym naturalnym oczywiście - jest takiego "niekoszernego", że weganie go nie jedzą?

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa