TRYB JASNY/CIEMNY

Wołowina duszona w winie z makaronem – super danie biegowe

Makaron z wołowiną fot. D.Szymborska



Ostatnio pogoda nie rozpieszcza. Dziś pierwszy raz od dawna w końcu zobaczyłam słońce. Jeżeli ciężko się nagrzać na dworze to trzeba to nadrobić w kuchni – ciepło w brzuchu, to dobrze! Dlatego wołowina duszona w winie. Wcześniej podawałam ją z kaszą a tym razem z innymi węglowodanami – z makaronem. Wyszło wybornie. Jak to się mówi jest moc!!! Wolne dni zapowiadają się biegowo!

Składniki (4 duże porcje):

·      85g masła,
·      2 łyżki oleju słonecznikowego,
·      150g wędzonego boczku,
·      1kg wołowiny (ligawy) pokrojony w kostkę,
·      3 ząbki czosnku,
·      2 marchewki (obrane i pokrojone w kostkę),
·      2 pory (przekrojony na pół i potem pokrojony w plasterki),
·      1 posiekana cebula,
·      500 ml wina czerwonego (musi być wytrawne!)
·      ½ l rosołu wołowego,
·      1 łyżka przecieru pomidorowego,
·      1 bouquet garni (w gazę zawijamy: jednak gałązka świeżego tymianku, dwie gałązki pietruszki, jeden liść laurowy),
·      12 obranych cebulek (takich malutkich, ale nie szalotek),
·      12 małych pieczarek (obrane ze skórki),
·      sól, pieprz,
·      natka pietruszki do ozdobienia i 350g makaronu (Barilla - rurki), trochę tartego parmezanu

Przygotowanie:

W brytfance (żeliwnej) topimy 30g masła z łyżką oleju. Przez smażymy boczek (aż będzie brązowy), osuszamy na ręczniku kuchennym.  W uzyskanym tłuszczu smażymy wołowinę. Pokrojoną wołowinę należy smażyć partiami, tak by w brytfance było miejsce by je przekładać. Usmażoną wołowinę odstawić na bok.  W brytfance pozostawić tylko dwie łyżki tłuszczu, resztę wylać. Smażyć czosnek, marchewkę, pory i cebulę. Warzywa powinny zaczynać się stawać miękkie i wtedy wlać bulion i wino, dodać przecier pomidorowy. Dołożyć  bouquet garni. Doprowadzić do wrzenia. Starannie mieszać. Następnie dołożyć wołowinę i boczek. W brytfance powinno być tyle płynu by sięgał około jeden centymetr ponad mięso. Gdy jest inaczej dolać bulionu.  Doprowadzić do wrzenia. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na około 2 godziny. Gdy brytfanka jest już w piekarniku na patelni roztopić 30g masła, dodać łyżkę oleju. Smażyć cebulki, gdy będą złote, odstawić na bok. Na tej samej patelni roztopić resztę masła i wrzucić pieczarki, usmażyć. Po dwóch godzinach do brytfanki dorzuć pieczarki i cebulki.  Już bez przykrycia w piekarniki piec przez 30 minut. Wyjąć gazę z bouquet garni. Makaron ugotować. Wymieszać z mięsem. Nałożyć na talerze i posypać startym parmezanem i pietruszką. Smacznego biegowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa