Wołowina duszona w winie z makaronem – super danie biegowe
Makaron z wołowiną fot. D.Szymborska |
Ostatnio pogoda nie rozpieszcza. Dziś pierwszy raz od dawna w końcu
zobaczyłam słońce. Jeżeli ciężko się nagrzać na dworze to trzeba to nadrobić w
kuchni – ciepło w brzuchu, to dobrze! Dlatego wołowina duszona w winie.
Wcześniej podawałam ją z kaszą a tym razem z innymi węglowodanami – z makaronem.
Wyszło wybornie. Jak to się mówi jest moc!!! Wolne dni zapowiadają się biegowo!
Składniki
(4 duże porcje):
·
85g masła,
·
2 łyżki oleju słonecznikowego,
·
150g wędzonego boczku,
·
1kg wołowiny (ligawy) pokrojony w kostkę,
·
3 ząbki czosnku,
· 2 marchewki (obrane i pokrojone w kostkę),
·
2 pory (przekrojony na pół i potem pokrojony w plasterki),
·
1 posiekana cebula,
· 500 ml wina czerwonego (musi być wytrawne!)
·
½ l rosołu wołowego,
·
1 łyżka przecieru pomidorowego,
·
1 bouquet garni (w gazę zawijamy: jednak gałązka świeżego tymianku, dwie
gałązki pietruszki, jeden liść laurowy),
·
12 obranych cebulek (takich malutkich, ale nie szalotek),
·
12 małych pieczarek (obrane ze skórki),
·
sól, pieprz,
·
natka pietruszki do ozdobienia i 350g makaronu (Barilla - rurki), trochę tartego
parmezanu
Przygotowanie:
W
brytfance (żeliwnej) topimy 30g masła z łyżką oleju. Przez smażymy boczek
(aż będzie brązowy), osuszamy na ręczniku kuchennym. W
uzyskanym tłuszczu smażymy wołowinę. Pokrojoną wołowinę należy smażyć partiami,
tak by w brytfance było miejsce by je przekładać. Usmażoną wołowinę
odstawić na bok. W
brytfance pozostawić tylko dwie łyżki tłuszczu, resztę wylać. Smażyć czosnek,
marchewkę, pory i cebulę. Warzywa powinny zaczynać się stawać miękkie i wtedy
wlać bulion i wino, dodać przecier pomidorowy. Dołożyć bouquet garni.
Doprowadzić do wrzenia. Starannie mieszać. Następnie dołożyć wołowinę i boczek.
W brytfance powinno być tyle płynu by sięgał około jeden centymetr ponad mięso.
Gdy jest inaczej dolać bulionu. Doprowadzić
do wrzenia. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Przykryć naczynie i
wstawić do piekarnika na około 2 godziny. Gdy brytfanka jest już w
piekarniku na patelni roztopić 30g masła, dodać łyżkę oleju. Smażyć cebulki,
gdy będą złote, odstawić na bok. Na tej samej patelni roztopić resztę
masła i wrzucić pieczarki, usmażyć. Po dwóch godzinach do brytfanki dorzuć
pieczarki i cebulki. Już bez przykrycia w piekarniki piec przez 30 minut.
Wyjąć gazę z bouquet garni. Makaron ugotować. Wymieszać z mięsem. Nałożyć
na talerze i posypać startym parmezanem i pietruszką. Smacznego biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz