Skorzonera czyli zimowe szparagi – uczę się gotowania od Marcina Suchenka
Jadalny bratek i skorzonera (na pierwszym planie) fot. D.Szymborska |
Szef kuchni, który mówi spokojnym głosem, nie przeklina, nie krzyczy.
Otwarta kuchnia w restauracji Hotelu Regent rządzi się innymi prawami. Goście
mogą przyglądać się pracy kucharzy, ale nie powinni ich słyszeć. Normalnie nie
zwróciłabym na to uwagi, ale oglądałam Hell’s Kitchen, Top Chef i tam wszyscy
tak przeklinają i się wydzierają do siebie/na siebie. Marcin Suchenek uczył nas
(4 blogerów) jak przygotowywać sos holenderski, szparagi, szkorzonerę i mięsa.
Wszystkie produkty miały certyfikat ekologiczności. W praktyce oznaczało to, że
mięso było delikatne, jajka wcale nie miały świecących żółtek, a szparagi
smakowały wybornie.
Skorzonera fot. D.Szymborska |
Nigdy wcześniej nie przyrządzałam skorzonery. Tym bardziej mi się
spodobał pomysł podania tego warzywa wraz ze szparagami i wołowiną. O sosie
holenderskim napiszę oddzielnie, bo to, że nauczyłam się go na warsztatach nie
znaczy, że tak od razu i za pierwszym razem wyjdzie mi w domu. Trzeba ćwiczyć.
Skorzonera czyli zimowy szparag albo jeszcze ciekawsza nazwa – wężymord
to pyszne warzywo.
Składniki (dla 7 osób, jako dodatek do dania głównego):
·
Pęczek skorzonery,
·
Masło,
·
Tymianek,
·
Sól i pieprz (świeżo mielony).
Przygotowanie:
Skorzonerę obrać – tak jak białe szparagi – obieraczką. Żeby nie
ściemniała zamoczyć w mleku. Na patelni rozpuścić masło, dodać tymianek.
Wrzucić obraną skorzonerę i cały czas polewać ja masłem tak by się pieniło. Po
30 minutach skorzonera jest gotowa, ma lekko chrupiącą skórkę, po wyciągnięciu
z masła należy ją doprawić, można podawać od razu albo zostawić do podgrzania.
Szybszym sposobem przygotowania skorzonery jest wrzucenie jej do dużej ilości
roztopionego masła – tak by masło przykrywało warzywa. Po 15 minutach
skorzonera będzie gotowa. Dla mnie ten pierwszy, bardziej pracochłonny sposób
był lepszy – skorzonera smakowała lepiej.
Obierałam też szparagi fot. Królestwo Garów |
"Wydawka" fot. Królestwo Garów |
Z Maćkiem z Polskiej Ekologii, z Joanną z Królestwa Garów, z Szymonem z Pimp my pancakes, z Julitą z Wrzącej Kuchni i szefem kuchni w Hotelu Regent Marcinem Suchenkiem fot. Królestwo Garów |
Komentarze
Prześlij komentarz