TRYB JASNY/CIEMNY

Domowa lemoniada – najtańszy sposób by ugasić pragnienie

Cudownie gasi pragnienie i kosztuje 1PLN zamiast 10! fot. D.Szymborska
To jeden z tańszych softdrinków, który w restauracjach, kawiarniach i barach jest naprawdę drogi. Orzeźwienie, naturalne składniki, przygotowanie na miejscu – to wszystko podnosi cenę dobrej wody z ziołami, lodem, cukrem. A można tak po prostu zrobić sobie lemoniadę w domu? Zabawa smakami, dodatkami…. Dziś mięta marokańska i cukier palmowy i kilka sprawdzonych rad by domowa lemoniada była smaczna.

Składniki (na jedną szklankę):

·      Sok z ½ cytryny,
·      Kawałek (mały) cukru palmowego,
·      Liście mięty,
·      Lód,
·      Gazowana woda mineralna.

Przygotowanie:

W małej ilości wrzątku rozpuścić cukier palmowy. Wycisnąć sok z cytryny. Do szklanki wlać wodę z cukrem, dodać trochę wody mineralnej i starannie rozgnieść liście mięty. Na koniec dolać wodę, wrzucić kostki lodu i starannie zamieszać. Gotowe! Pyszna lemoniada już w szklance!

Rady:
·      Zamiast gazowanej wody można użyć sodowej – będzie jeszcze smaczniej,
·      Liście mięty MUSZĄ być rozgniecione,
·      Zamiast cukru palmowego można użyć trzcinowego lub w ostateczności białego, jednak z palmowym smakuje najlepiej,

·      Lemoniadę podawać w wysokich szklankach i pić przez rurkę.

Komentarze

  1. Wszystko co proste z reguły jest najlepsze :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) choć z drugiej strony taki mega skomplikowany przepis kulinarny, którego efektem jest jakieś szałowe danie też nie jest zły:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa