Domowa lemoniada – najtańszy sposób by ugasić pragnienie
Cudownie gasi pragnienie i kosztuje 1PLN zamiast 10! fot. D.Szymborska |
To jeden z tańszych softdrinków, który w restauracjach, kawiarniach i
barach jest naprawdę drogi. Orzeźwienie, naturalne składniki, przygotowanie na
miejscu – to wszystko podnosi cenę dobrej wody z ziołami, lodem, cukrem. A
można tak po prostu zrobić sobie lemoniadę w domu? Zabawa smakami, dodatkami…. Dziś
mięta marokańska i cukier palmowy i kilka sprawdzonych rad by domowa lemoniada
była smaczna.
Składniki (na jedną szklankę):
·
Sok z ½ cytryny,
·
Kawałek (mały) cukru palmowego,
·
Liście mięty,
·
Lód,
·
Gazowana woda mineralna.
Przygotowanie:
W małej ilości wrzątku rozpuścić cukier palmowy. Wycisnąć sok z
cytryny. Do szklanki wlać wodę z cukrem, dodać trochę wody mineralnej i
starannie rozgnieść liście mięty. Na koniec dolać wodę, wrzucić kostki lodu i
starannie zamieszać. Gotowe! Pyszna lemoniada już w szklance!
Rady:
·
Zamiast gazowanej wody można użyć
sodowej – będzie jeszcze smaczniej,
·
Liście mięty MUSZĄ być
rozgniecione,
·
Zamiast cukru palmowego można użyć
trzcinowego lub w ostateczności białego, jednak z palmowym smakuje najlepiej,
·
Lemoniadę podawać w wysokich
szklankach i pić przez rurkę.
Wszystko co proste z reguły jest najlepsze :) !
OdpowiedzUsuń:) choć z drugiej strony taki mega skomplikowany przepis kulinarny, którego efektem jest jakieś szałowe danie też nie jest zły:)
Usuń