TRYB JASNY/CIEMNY

Conchiglie z sosem warzywnym – wegetariańskie power kluski

Power kluski - lekkie i mocno węglowodanowe fot. D.Szymborska
Czyli makaronowe muszle z cukinią, bakłażanem, pieczarkami. Pycha! Lekki makaron na te śliczne słoneczne dni. Przygotowanie szybkie! Przepis z Małej Wielkiej Księgi Makaronu, ilość produktów zmniejszona o połowę bo nie wyobrażam sobie, żeby 4 osoby mogły aż tyle klusek zjeść! Jedna porcja to około 500kcal, w tym 20g białka, 10g tłuszczu i 90g węglowodanów. Jednym słowem super makaron na „po treningu”! Smacznego sportowego wszystkim!



Składniki (dla 4 osób):
·      2 małe cukinie,
·      1 bakłażan,
·      100g pieczarek,
·      1 pęczek natki z pietruszki,
·      oliwa,
·      oregano,
·      makaron – muszle 400g,
·      ząbek czosnku,
·      świeżo starty parmezan.

Przygotowanie:


Cukinie i bakłażan starannie umyć, obciąć końce, resztę pokroić w plastry o grubości około 0,5cm. Posolić i odstawić na 20 minut. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cukinię i bakłażan opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.  Czosnek obrać i rozgnieść, natkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę dusić w niej czosnek i natkę potem dodać cukinię, bakłażany i pieczarki. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Powoli dusić na małym ogniu. Makaron ugotować al dente. Wymieszać ugotowany makaron z warzywami, podawać posypane parmezanem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa