Conchiglie z sosem warzywnym – wegetariańskie power kluski
Power kluski - lekkie i mocno węglowodanowe fot. D.Szymborska |
Czyli makaronowe muszle z cukinią, bakłażanem, pieczarkami. Pycha!
Lekki makaron na te śliczne słoneczne dni. Przygotowanie szybkie! Przepis z
Małej Wielkiej Księgi Makaronu, ilość produktów zmniejszona o połowę bo nie
wyobrażam sobie, żeby 4 osoby mogły aż tyle klusek zjeść! Jedna porcja to około
500kcal, w tym 20g białka, 10g tłuszczu i 90g węglowodanów. Jednym słowem super
makaron na „po treningu”! Smacznego sportowego wszystkim!
Składniki (dla 4 osób):
·
2 małe cukinie,
·
1 bakłażan,
·
100g pieczarek,
·
1 pęczek natki z pietruszki,
·
oliwa,
·
oregano,
·
makaron – muszle 400g,
·
ząbek czosnku,
·
świeżo starty parmezan.
Przygotowanie:
Cukinie i bakłażan starannie umyć, obciąć końce, resztę pokroić w
plastry o grubości około 0,5cm. Posolić i odstawić na 20 minut. Pieczarki obrać
ze skórki, pokroić w plastry. Cukinię i bakłażan opłukać, osuszyć papierowym
ręcznikiem. Czosnek obrać i rozgnieść,
natkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę dusić w niej czosnek i natkę potem
dodać cukinię, bakłażany i pieczarki. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Powoli
dusić na małym ogniu. Makaron ugotować al dente. Wymieszać ugotowany makaron z
warzywami, podawać posypane parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz