Owsianka z orzechami brazylijskimi
Super - power - śniadanie fot. D.Szymborska |
W czasie kursu z Dietetyki Sportowej nauczyłam się, że orzechy
brazylijskie to nie tylko pyszne ale ich olejem można smarować zegarki.
Ja wybrałam bardziej konwencjonalny sposób – dodałam je do owsianki.
Jakoś tak było, że owsianki nie było. Stęskniłam się. Owsianka wróciła
i teraz już się zastanawiam z czym ją przygotuję jutro.
Przepis (nie zmieniam, bo jestem zwyczajnie bardzo z niego zadowolona).
Składniki:
·
125ml mleka (0.5%),
·
łyżeczka masła orzechowego,
·
łyżeczka dżemu bez dodatku cukru,
·
garść orzechów brazylijskich.
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko, dodać masło orzechowe, zagotować ciągle
mieszając, uważając by nie przywarło. Przełożyć do miseczki dodać dżem i
orzechy. Smacznego sportowego!!!
A płatki dodajesz też do mleka? ;)
OdpowiedzUsuńStrasznie gęsta, taką lubię :)))
http://fitdevangel.blogspot.com/
Ufff, myślałam, że sama jestem. Też uwielbiam owsiankę w wersji gęsta papka i innej nie zjem, nie ma takiej opcji! :)
UsuńZ orzechami brazylijskimi trzeba uważać i dobrze oglądać, czy przypadkiem pleśń na nich nie siedzi.
OdpowiedzUsuń