Ziemniaki ze szpinakiem i imbirem na ostro – kuchnia hinduska
Nie wyglądają tak dobrze jak smakują fot. D.Szymborska |
To przepis z tych pracochłonnych i czasochłonnych. Za czas i pracę
dostaniemy oryginalny smak, sycące danie i radość bezmięsnych
współbiesiadników! Przepis pochodzi ze świetnej książki: „Indian a collection
od over 100 essentional recipes”. Mimo tytuł, który wcale nie wróży dobrze,
przepisy są fajnie napisane, dobrze się je nie tylko czyta ale według nich
gotuje. Wreszcie, do przepisu jest zdjęcie – czyli wiem co mam uzyskać. Przepis
był modyfikowany, bo mieliśmy więcej ziemniaków, a tak kilka zostawiać to też
bez sensu bo na co mają czekać w lodówce.
Składniki (na 8 porcji):
·
800g młodych ziemniaków (starannie
umyć),
·
350g liści szpinaku (baby szpinak
nadaje się idealnie),
·
3 łyżki oleju słonecznikowego,
·
2 cebule,
·
1 chilli (świeże),
·
3 ząbki czosnku (drobno
posiekane),
·
1 łyżeczka zmiażdżonych ziarenek
kolendry,
·
2 łyżeczki posiekanego imbiru,
·
1 łyżeczka kuminu,
·
1 łyżeczka chilli suszonego
(proszek),
·
¾ puszki pomidorów,
·
1 łyżeczka cukru,
·
1 łyżeczka soli,
·
3 łyżki śmietany (22%).
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować (w łupinkach), wystudzić w zimnej wodzie – moczyć je
minimum 30 minut. Ja jeszcze obrałam bo niby kupowałam młode ale coś taka pewna
nie byłam, czy aby one tylko małe nie były…
Ugotować szpinak – na 2 minuty wrzucić do wrzątku, odcedzić i jak
podstygnie, zmiksować.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju dodać pokrojoną cebulę, poczekać aż
będzie leciutko brązowa. Przełożyć na ręcznik kuchenny tak by nie było na niej
tłuszczu. Odłożyć na bok.
Na patelni usmażyć czosnek, chilli, imbir przez dwie minuty, dodać
koledrę, kumin, sproszkowane chilli. Po jednej minucie dodać pomidory z puszki,
gotować wszystko na dużym ogniu przez około 6 minut.
Na koniec dodać ziemniaki, szpinakowe puree i gotować przez 2 minut. Na
sam koniec dodać śmietanę, wszystko starannie wymieszać. Podawać z cebulą.
Niestety danie nie wygląda szałowo ale rekompensuje to swoim
oryginalnym smakiem, co ciekawe zupełnie „gubi” się kolor czerwony.
Komentarze
Prześlij komentarz