Makaron po meksykańsku – węglowodany dla wegetarian
Takie węgle są pyszne fot. D.Szymborska |
Kluski, kluski i jeszcze raz kluski – nam to się nie nudzi. Ważne
tylko, żeby jeść różne kombinacje. Teraz po meksykańsku. Przygotowanie proste.
Przepis a bardziej, jak to się ostatnio nazywa – inspiracja – z Małej Wielkiej
Księgi Makaronu. Coś idealnego na lato! A smak ciekawy, nie trzeba się martwić,
że sos taki ostry bo po zmieszaniu z makaronem i dodaniem sera bardzo
łagodnieje.
Składniki (6 porcji):
·
1 papryczka peperoni (przekrojona
i bez pestek pokrojona w drobne paseczki),
·
1 puszka kukurydzy (odcedzona),
·
3 puszki pomidorów (odcedzone),
·
1 cebula (posiekana),
·
2 ząbki czosnku (posiekane),
·
1 krzaczek bazylii (listki
porwane),
·
1 łyżeczka tymianku,
·
250g sera gouda,
·
500g makaronu zielone wstążki
(jajeczny),
·
sól, pieprz i oliwa.
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklić cebulę dodać czosnek i peperoni. Po chwili dodać
pomidory. Wszystko starannie wymieszać, dodać listki bazylii i kukurydzę.
Doprawić łyżeczką suszonego tymianku. Wszystko dusić pod przykryciem minimum 20
minut. Ser utrzeć a makaron ugotować. Wszystko razem podawać, przyozdobić
liskiem bazylii. Smacznego sportowego wszystkim!!
Komentarze
Prześlij komentarz