TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron po meksykańsku – węglowodany dla wegetarian

Takie węgle są pyszne fot. D.Szymborska
Kluski, kluski i jeszcze raz kluski – nam to się nie nudzi. Ważne tylko, żeby jeść różne kombinacje. Teraz po meksykańsku. Przygotowanie proste. Przepis a bardziej, jak to się ostatnio nazywa – inspiracja – z Małej Wielkiej Księgi Makaronu. Coś idealnego na lato! A smak ciekawy, nie trzeba się martwić, że sos taki ostry bo po zmieszaniu z makaronem i dodaniem sera bardzo łagodnieje.


Składniki (6 porcji):

·      1 papryczka peperoni (przekrojona i bez pestek pokrojona w drobne paseczki),
·      1 puszka kukurydzy  (odcedzona),
·      3 puszki pomidorów (odcedzone),
·      1 cebula (posiekana),
·      2 ząbki czosnku (posiekane),
·      1 krzaczek bazylii (listki porwane),
·      1 łyżeczka tymianku,
·      250g sera gouda,
·      500g makaronu zielone wstążki (jajeczny),
·      sól, pieprz i oliwa.

Przygotowanie:


Na oliwie zeszklić cebulę dodać czosnek i peperoni. Po chwili dodać pomidory. Wszystko starannie wymieszać, dodać listki bazylii i kukurydzę. Doprawić łyżeczką suszonego tymianku. Wszystko dusić pod przykryciem minimum 20 minut. Ser utrzeć a makaron ugotować. Wszystko razem podawać, przyozdobić liskiem bazylii. Smacznego sportowego wszystkim!!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa