Jamie’s tuna steak ze szparagami – danie w 20 minut!
Tuńczyk z pomidorkami koktajlowymi i szparagami fot. D.Szymborska |
Kiedyś już takie steki jadłam. Wtedy były bez szparagów. Jest sezon to trzeba się zajadać! Szparagi
gotowane na parze (woda w garnku z solą i masłem) a reszta przepisu tak jak
radzi Jamie Olivier. Czyli 20 minut w kuchni a efekt, że fiu fiu! Jest czym
szpanować albo gości podjąć. Ważne tylko by tuńczyk był dobrej jakości. Można
użyć mrożonego z Tajlandii pod warunkiem, że filety wcześniej rozmrozimy (w
pokojowej temperaturze).
Składniki
(dla dwóch osób):
· 3
ząbki czosnku,
· paczka
pomidorków koktajlowych,
· duża
garść czarnych oliwek (najlepiej nie krojonych),
· jedna
bazylia rosnąca w doniczce,
· jedna
cytryna,
· dwa
steki z tuńczyka
· sól
i świeżo mielony pieprz,
· łyżeczka
suszonego oregano,
· oliwa,
· 4
fileciki anchois.
Przygotowanie:
Najpierw włączamy
piekarnik – tam włożymy usmażone steki z tuńczyka gdy będziemy robić sos. Kawałki
tuńczyka (grubości około jednego centymetra) posypujemy solą, pieprzem i
oregano. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy w zależności od tego jak lubimy – jeżeli
chcemy by tuńczyk był lekko różowy w środku to smażymy od 1 minut 15 sekund do 2 minut
z każdej strony, smażymy na oliwie oczywiście. Wkładamy steki do piekarnika by nie stygły.
Rozgrzewamy patelnię,
smażymy czosnek, następnie dodajemy oliwki. Smażymy przez około 1 minutę. Potem
dodajemy pomidorki koktajlowe (wcześniej umyte i pokrojone na cztery części) i
anchois. Anchois myjemy pod zimną wodą –
dzięki temu nie będą zbyt słone a dodadzą aromatu. Dodajemy sok z cytryny. Rwiemy liście bazylii (zostawiając
kilka do przybrania gotowego steku). Dodajemy je do sosu przed samym podaniem.
Na talerzach układamy
sos, wyciągamy steki z piekarnika, kroimy je na około półtoracentymetrowe
paski, podajemy przyozdobione bazylią, na talerzu układamy też gotowane przez 5 minut na parze szparagi.
Komentarze
Prześlij komentarz