TRYB JASNY/CIEMNY

Jamie’s tuna steak ze szparagami – danie w 20 minut!

Tuńczyk z pomidorkami koktajlowymi i szparagami fot. D.Szymborska
Kiedyś już takie steki jadłam.  Wtedy były bez szparagów. Jest sezon to trzeba się zajadać! Szparagi gotowane na parze (woda w garnku z solą i masłem) a reszta przepisu tak jak radzi Jamie Olivier. Czyli 20 minut w kuchni a efekt, że fiu fiu! Jest czym szpanować albo gości podjąć. Ważne tylko by tuńczyk był dobrej jakości. Można użyć mrożonego z Tajlandii pod warunkiem, że filety wcześniej rozmrozimy (w pokojowej temperaturze).

Składniki (dla dwóch osób):
·      3 ząbki czosnku,
·      paczka pomidorków koktajlowych,
·      duża garść czarnych oliwek (najlepiej nie krojonych),
·      jedna bazylia rosnąca w doniczce,
·      jedna cytryna,
·      dwa steki z tuńczyka
·      sól i świeżo mielony pieprz,
·      łyżeczka suszonego oregano,
·      oliwa,
·      4 fileciki anchois.

Przygotowanie:

Najpierw włączamy piekarnik – tam włożymy usmażone steki z tuńczyka gdy będziemy robić sos. Kawałki tuńczyka (grubości około jednego centymetra) posypujemy solą, pieprzem i oregano. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy w zależności od tego jak lubimy – jeżeli chcemy by tuńczyk był lekko różowy w środku to smażymy od 1 minut 15 sekund do 2 minut z każdej strony, smażymy na oliwie oczywiście.  Wkładamy steki  do piekarnika by nie stygły.

Rozgrzewamy patelnię, smażymy czosnek, następnie dodajemy oliwki. Smażymy przez około 1 minutę. Potem dodajemy pomidorki koktajlowe (wcześniej umyte i pokrojone na cztery części) i anchois.  Anchois myjemy pod zimną wodą – dzięki temu nie będą zbyt słone a dodadzą aromatu. Dodajemy sok  z cytryny. Rwiemy liście bazylii (zostawiając kilka do przybrania gotowego steku). Dodajemy je do sosu przed samym podaniem.


Na talerzach układamy sos, wyciągamy steki z piekarnika, kroimy je na około półtoracentymetrowe paski, podajemy przyozdobione bazylią, na talerzu układamy też gotowane przez 5 minut na parze szparagi.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa