27 maja 2014

Makaron z Tabasco i anchois

Pysznie i egzotycznie fot. D.Szymborska
W domu nazywamy go „red sauce”. To jeden z prostszych sosów, oczywiście lepiej jak przygotowuje się go wcześniej tak by długo bulgotał w głębokiej patelni na małym gazie. Jednak z braku czasu można go też przygotować w czasie gotowania wody na makaron i samego makaronu.

Tutaj wersja ze zmianami, do sosu dodałam Tabasco i anchois – efekt – sos „jak nowy”!



Składniki:

·      Puszka tuńczyka (im większe kawałki tym lepiej, w oleju oczywiście),
·      Sok z jednej cytryny,
·      2 małe cebule (posiekane),
·      20 zielonych oliwek bez pestek,
·      masło,
·      4 umyte filety anchois (pokrojone),
·      6 pomidorów lub jedna puszka pomidorów,
·      doniczka bazylii – same liście,
·      sól i pieprz,
·      makaron,
·      parmezan

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle dodać oliwki, po chwili dodać tuńczyka i skropić sokiem z cytryny. Dodać anchois. Wszystko starannie wymieszać. Dodać sos pomidorowy, liście bazylii, doprawić i gotować pod przykryciem. Doprawić Tabasco, podawać z makaronem i parmezanem, przed posypaniem parmezanem na talerzu można jeszcze doprawić Tabasco – będzie ostro ale nie bardzo, bo to zielone jest bardziej aromatyczne niż przeżerające gardło.





2 komentarze:

  1. wszystko co egzotyczne i ostre musi być dobre! :)

    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę o nie przyczepianie linków do swojego bloga, następny komentarz zawierający link zostanie skasowany.

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa