Makaron z Tabasco i anchois
Pysznie i egzotycznie fot. D.Szymborska |
W domu nazywamy go „red sauce”. To jeden z prostszych sosów, oczywiście
lepiej jak przygotowuje się go wcześniej tak by długo bulgotał w głębokiej
patelni na małym gazie. Jednak z braku czasu można go też przygotować w czasie
gotowania wody na makaron i samego makaronu.
Tutaj wersja ze zmianami, do sosu dodałam Tabasco i anchois – efekt –
sos „jak nowy”!
Składniki:
·
Puszka tuńczyka (im większe
kawałki tym lepiej, w oleju oczywiście),
·
Sok z jednej cytryny,
·
2 małe cebule (posiekane),
·
20 zielonych oliwek bez pestek,
·
masło,
·
4 umyte filety anchois
(pokrojone),
·
6 pomidorów lub jedna puszka
pomidorów,
·
doniczka bazylii – same liście,
·
sól i pieprz,
·
makaron,
·
parmezan
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle dodać oliwki, po chwili dodać tuńczyka
i skropić sokiem z cytryny. Dodać anchois. Wszystko starannie wymieszać. Dodać
sos pomidorowy, liście bazylii, doprawić i gotować pod przykryciem. Doprawić
Tabasco, podawać z makaronem i parmezanem, przed posypaniem parmezanem na
talerzu można jeszcze doprawić Tabasco – będzie ostro ale nie bardzo, bo to
zielone jest bardziej aromatyczne niż przeżerające gardło.
wszystko co egzotyczne i ostre musi być dobre! :)
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
bardzo proszę o nie przyczepianie linków do swojego bloga, następny komentarz zawierający link zostanie skasowany.
Usuń