Gotowanie szparagów na parze – to jest proste! To jest pyszne!
Szparagi gotowane na parze z makaronem oczywiście fot. D.Szymborska |
Tak, tak wiem wszędzie, dosłownie wszędzie są szparagi. Bo świeże, bo
sezon, wreszcie bo pyszne! A może zamiast zapiekać pod beszamelem, gotować w
wodzie zrobić inaczej – ugotować na parze? Efekt – BOSKIE szparagi. Rzadko mi
się zdarza, że wpadam w aż tak duży zachwyt nad tym co zjadam w domu. Z reguły
fascynuje się tym co inny kucharz wymyślił, jednak czasem na moim talerzu
lądują takie pyszności, że nic tylko się nimi zachwycać!
Wiadomo, szparagi, szparagami a węglowodany potrzebne. To szparagi do
makaronu – proszę bardzo! Im więcej szparagów tym lepiej, im cieńsze tym też
lepiej. Ja jestem z tych co obierają pieczarki i szparagi też. Moim zdaniem smakują
lepiej gdy spędzi się chwilę z obieraczką. Czas dobrze zainwestowany.
Jak je ugotować na parze?
Do garnka do gotowania na parze nalewamy wodę, dodajemy sól i UWAGA
łyżeczkę masła! Czekamy aż woda się zagotuje i wtedy wrzucamy szparagi na 6
minut. Tyle i tylko tyle! Wychodzą pyszne, jędrne, zielone i takie wiosenne. Aż
ciężko się nie uśmiechnąć do talerza!
Do tego makaron, u nas był w wersji prostej – kurczak obsmażony w
ziołach i pomidorki koktajlowe. Szparagi były idealnym uzupełnieniem dania.
Kolejna partia szparagów czeka w lodówce…plan jest taki by dodać je do
potrawki cielęcej….
Serio obierasz pieczarki? 8-o
OdpowiedzUsuńtak:) każdy ma jakiegoś bzika każdy swoje hobby ma :)
UsuńKeep working ,fantastic job!
OdpowiedzUsuń