TRYB JASNY/CIEMNY

Obiad w weekend – kaczka z młodymi ziemniakami i sałatą

Weekendowy obiad fot. D.Szymborska
Bardzo lubię mięso kaczki. Do tego szybko się przygotowuje w wersji – z patelni z dochodzeniem w folii. Młode ziemniaki – pycha. Dobre sałaty z dobrą oliwą. Proste, smaczne jedzenie. Taki obiad, brakowało tylko kompotu! Nie ma dodatkowego tłuszczu bo mięso kaczki, a dokładniej skóra go wytapia. Dietetycznie to nie jest, ale pysznie to i owszem!

Składniki (dla jednej osoby):

·      Filet z piersi kaczki,
·      Kilka młodych ziemniaków,
·      Masło,
·      Liście sałat,
·      Oliwa,
·      Cytryna,
·      Pieprz, sól, glaze.

Przygotowanie:


Ziemniaki starannie umyć, ugotować w osolonej wodzie, przed podaniem wymieszać z odrobiną masła. Liście sałat umyć, skropić oliwą i cytryną. Filet z piersi kaczki umyć starannie, naciąć skórę., popieprzyć, posolić. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię. Kaczkę zacząć smażyć po stronie skóry. Smażyć przez około 8 minut ze strony skóry, a potem 7 z drugiej. My używamy termometru dzięki temu mamy pewność, że kaczka będzie miała temperaturę 63 stopnie. Gdy już mięso będzie miało odpowiednią temperaturę zdjąć z patelni, przykryć folią i pozwolić „dojść”. Podawać przekrojoną w plastry. Smacznego w ten upalny weekendowy wieczór!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa