Obiad w weekend – kaczka z młodymi ziemniakami i sałatą
Weekendowy obiad fot. D.Szymborska |
Bardzo lubię mięso kaczki. Do tego szybko się przygotowuje w wersji – z
patelni z dochodzeniem w folii. Młode ziemniaki – pycha. Dobre sałaty z dobrą
oliwą. Proste, smaczne jedzenie. Taki obiad, brakowało tylko kompotu! Nie ma
dodatkowego tłuszczu bo mięso kaczki, a dokładniej skóra go wytapia.
Dietetycznie to nie jest, ale pysznie to i owszem!
Składniki (dla jednej osoby):
·
Filet z piersi kaczki,
·
Kilka młodych ziemniaków,
·
Masło,
·
Liście sałat,
·
Oliwa,
·
Cytryna,
·
Pieprz, sól, glaze.
Przygotowanie:
Ziemniaki starannie umyć, ugotować w osolonej wodzie, przed podaniem
wymieszać z odrobiną masła. Liście sałat umyć, skropić oliwą i cytryną. Filet z
piersi kaczki umyć starannie, naciąć skórę., popieprzyć, posolić. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię.
Kaczkę zacząć smażyć po stronie skóry. Smażyć przez około 8 minut ze strony
skóry, a potem 7 z drugiej. My używamy termometru dzięki temu mamy pewność, że
kaczka będzie miała temperaturę 63 stopnie. Gdy już mięso będzie miało odpowiednią temperaturę zdjąć z patelni, przykryć folią i pozwolić „dojść”. Podawać
przekrojoną w plastry. Smacznego w ten upalny weekendowy wieczór!
Komentarze
Prześlij komentarz