Nowojorski bajgel na śniadanie
Komu w drogę temu bajgel i kawa w kubku fot. D.Szymborska |
Uwielbiam przypowieści i ciekawostki kulinarne. To zaczynamy – bajgel
nazwa pochodzi z niemieckiego i oznacza pałąk.
Bajgel to pieczywo wypiekane od
XVII wieku. Mało? Bajgel pochodzi z Europy Środkowej jest żydowskim pieczywem,
które są historię ma udokumentowaną od 1610 roku!
Moja nowojorska wersja jest z łososiem i białym serkiem. Bajgle królują
w Nowym Jorku od początku dwudziestego wieku a w 1927 Harry Lender założył
pierwszą fabrykę bajgli, która do dziś produkuje mrożone bajgle.
A teraz najlepszy ciekawostkowy moment – podobno wypadki przy krojeniu
bajgli w niedzielne poranki są główną przyczyną przyjęć na ostry dyżur w Nowym
Jorku!
Obyło się bez krwi. Jest siła na treningi. Żeby było bardziej „światowo”
od wczoraj jestem w posiadaniu jednorazowych kubeczków termicznych z
pokryweczkami. I co? Wyjdę z domu ze swoim latte w ręce! Prawie jak w Nowym
Jorku!
Zdrowy bajgel - fajnieeeee :)
OdpowiedzUsuńpewno mógłby być zdrowszy ale za to ten był PYSZNY :)
Usuń