Kurczak po śródziemnomorsku z anchois - przepis Jamie’go
Pyszny śródziemnomorski kurczak = prosty obiad fot. D.Szymborska |
Lutowy numer „Jamie taking care of the tasty stuff” kupiłam z przeceny
na Targach Książki. Strona 109 i pierwszy przepis, który wpadł nam w oko.
Kurczak ale inaczej – z sardelami, z winem, papryką. Przepis brzmiał bardzo
smacznie, do tego świeża bagietka na zakwasie i sałaty. Prosty posiłek. Trochę
podobny do kurczaka po baskijsku, taki kurczak Jamie’go!
Składniki (dla 4 osób):
·
2 łyżki oliwy,
·
8 kawałków kurczaka (podudzie z
kością) zagrodowego,
·
1 cebula (pokrojona),
·
6 filetów anchois (pokrojonych),
·
4 ząbki czosnku,
·
puszka pomidorów (krojonych),
·
3 liście laurowe,
·
2 gałązki rozmarynu,
·
500ml rosołu drobiowego,
·
125ml czerwonego, wytrawnego wina,
·
2 czerwone papryki (pokrojone w
cienkie paseczki),
·
1 łyżeczka kaparów.
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w brytfance podsmażyć kurczaka aż będzie brązowy.
Odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę. Przez około 6 do 8
minut aż zacznie się karmelizować, dodać anchois i czosnek. Smażyć przez
kolejne 3 minut. Po chwili dodać pomidory i paprykę gotować przez kilka minut. Dodać
kurczaka, dolać rosół i wino. Poczekać aż się zagotuje, ściągnąć szumowiny.
Gotować pod przykryciem 40 minut. Potem odparować do pożądanej konsystencji i
dodać kapary. Podawać z liśćmi sałat i bagietką.
Jamie w swoich przepisach traktuje anchois jak my sól i pieprz:)) fajny pomysł na kurczaka.
OdpowiedzUsuńfajny, fajny a jak zostanie trochę to na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej bo jest bardziej "przegryziony" :)
Usuń