TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak po śródziemnomorsku z anchois - przepis Jamie’go



Pyszny śródziemnomorski kurczak  = prosty obiad fot. D.Szymborska
Lutowy numer „Jamie taking care of the tasty stuff” kupiłam z przeceny na Targach Książki. Strona 109 i pierwszy przepis, który wpadł nam w oko. Kurczak ale inaczej – z sardelami, z winem, papryką. Przepis brzmiał bardzo smacznie, do tego świeża bagietka na zakwasie i sałaty. Prosty posiłek. Trochę podobny do kurczaka po baskijsku, taki kurczak Jamie’go!


Składniki (dla 4 osób):

·      2 łyżki oliwy,
·      8 kawałków kurczaka (podudzie z kością) zagrodowego,
·      1 cebula (pokrojona),
·      6 filetów anchois (pokrojonych),
·      4 ząbki czosnku,
·      puszka pomidorów (krojonych),
·      3 liście laurowe,
·      2 gałązki rozmarynu,
·      500ml rosołu drobiowego,
·      125ml czerwonego, wytrawnego wina,
·      2 czerwone papryki (pokrojone w cienkie paseczki),
·      1 łyżeczka kaparów.

Przygotowanie:


Rozgrzać oliwę w brytfance podsmażyć kurczaka aż będzie brązowy. Odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę. Przez około 6 do 8 minut aż zacznie się karmelizować, dodać anchois i czosnek. Smażyć przez kolejne 3 minut. Po chwili dodać pomidory i paprykę gotować przez kilka minut. Dodać kurczaka, dolać rosół i wino. Poczekać aż się zagotuje, ściągnąć szumowiny. Gotować pod przykryciem 40 minut. Potem odparować do pożądanej konsystencji i dodać kapary. Podawać z liśćmi sałat i bagietką.

Komentarze

  1. Jamie w swoich przepisach traktuje anchois jak my sól i pieprz:)) fajny pomysł na kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny, fajny a jak zostanie trochę to na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej bo jest bardziej "przegryziony" :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa