TRYB JASNY/CIEMNY

Hiszpańskie sushi z suszonej szynki Serrano

Szalone maki fot. D.Szymborska
To pierwszy z czterech przepisów zaproponowanych przez Fernando del Cerro. Nie będę się spierać dla mnie to były maki a nie sushi ale smakowało wybornie. Najlepsza była cebula z jabłkiem – pycha!

Dużo nauki przed mną bo zawijanie maków wcale nie jest takie proste. Trzeba będzie poćwiczyć bo ta przystawka wyjątkowo mi przypadła do gustu. Jest efektowana, smaczna i zaskakuje połączeniami.

Przepis pochodzi z warsztatów Spanish TapasWeek w ramach kampanii promocyjnej Original Flavors. The Midieterranean Essence, na których byłam w sobotę.


Składniki:

-       30 cienkich plastrów szynki Serrano E.T.G.
-       4 białe cebule
-       200 g oliwy z oliwek Virgen Extra D.O.P. Baena
-       100 g octu z białego wina
-       Bukiet majeranku (można ewentualnie zastąpić liściem laurowym)
-       10 g ziaren czarnego pieprzu
-       50 g cukru trzcinowego
-       2 jabłka golden
-       200 g ledwo zawiązanych główek sałaty

Przygotowanie:


Wybrać cienkie plastry szynki Serrano. Wybrać 4 duże cebule i pokroić je w bardzo drobne paseczki. Do rondla wlać oliwę z oliwy Virgen Extra, dodać cebulę i czarny pieprz, poddusić na wolnym ogniu. W połowie duszenia dodać cukier trzcinowy i poczekać, aż cebula się skarmelizuje. Odstawić i przykryć folią plastikową. Umyć jabłka i pokroić w drobną kostkę „brunoise". Wymieszać skarmelizowaną cebulę z jabłkiem.  Zmieszać 1/3 części oliwy z oliwek Virgen Extra, 1 część białego octu winnego i wymieszać do osiągnięcia sosu vinegrette. Rozciągnąć na macie do sushi szynkę Serrano i ułożyć na niej mieszankę jabłka i cebuli. Zawinąć dobrze szynkę tak, aby sushi było mocno zbite. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Doprawić ledwo zawiązane główki sałaty sosem vinegrette i pokroić na kształt sushi.

Komentarze

  1. szynka Serrano to moja wielka miłość <3 a taki maki niemaki bym z chęcią spróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa