TRYB JASNY/CIEMNY

Krewetkowe tapas

Oj jak pysznie, oj jak kalorycznie fot. D.Szymborska
Kolejny przepis Fernando del Cerro. Prosty, szybki, efektowny i bardzo kaloryczny i do tego wszystko w głębokim tłuszczu. Dobrze, że tym tłuszczem jest oliwa bo inaczej to już byłoby bardzo nie zdrowo!

 Składniki:

-       2 plastry szynki Serrano E.T.G.
-       200 g oliwy z oliwek Virgen Extra D.O.P. Baena
-       10 g dżemu jagodowego
-       4 krewetki rozmiaru XL       
-       1 żółtko
-       125 ml zimnej wody
-       250 g mąki

Przygotowanie:

Wybrać 2 cienkie plastry i przekroić je na pół. Lekko podgrzać dżem z jagód.
Obrać krewetki i nabić na patyczek do szaszłyków.
Przygotować tempurę poprzez zmieszanie żółtka z zimną wodą, następnie dodać mąkę.
Odłożyć w zimne miejsce.

Rozłożyć plasterek szynki i posmarować ją dżemem jagodowym za pomocą pędzla. Krewetkę zawinąć w plaster szynki posmarowanej dżemem. Odłożyć w zimne miejsce.

Komentarze

  1. O,znajomy widok!
    Dla mnie pyszne były te zawijaski.
    Pozdrawiam Cię.

    P.s. Zrobiłam uśmiechnięte zdjęcie Tobie i Fernando!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa