TRYB JASNY/CIEMNY

Pancakes na zamówienie (z maślanką)


Pancakes z maślanką zamiast mleka fot. D.Szymborska

Delikatnie mówiąc za maślanką nie przepadam, jednak dostałam „zamówienia” na pancakes takie jak w hotelu. Czyli nie płaskie na mleku tylko puchate i bardziej fotogeniczne tyle, że na maślance. Do tego dżem z malin. Na wszelki wypadek dla początkujących w kwestii pancakes wklejam sprawdzony przepis, z podkreśleniem, że te na mleku są tak samo dobre (żeby nie powiedzieć lepsze) tylko dużo bardziej płaskie jak naleśnik.

Składniki (na około 6 sztuk):
·      1 szklanka mąki (im mniej przetworzona i mniej biała tym lepiej oczywiście),
·      2 łyżki cukru (nigdy nie używałam brązowego więc nie wiem jak się zachowuje),
·      2 łyżeczki proszku do pieczenia,
·      1 jajko,
·      1 szklanka maślanki,
·      2 łyżki oleju,
·      szczypta soli.

Przygotowanie:
Uważam, że warto przestrzegać przygotowywania ciasta w dwóch miskach – mieszanie składników suchych i mokrych. Dzięki temu unikniemy powstawania grudek. W jednej mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej maślankę, olej i jajko – mieszamy rózgą lub widelcem tak długo aż pojawi się piana. Potem mieszamy wszystkie składniki. Rozgrzewamy patelnię. Można smażyć na teflonowej bez oleju albo z jego odrobiną. Nalewamy ciasto, czekamy aż zrobią się bąbelki i potem przewracamy na drugą stronę. Pierwszy pancake z reguły nie wygląda najlepiej, każdy kolejny jest już śliczniejszy i pyszniejszy!

Komentarze

  1. Wpraszam się na takie pancakes :] Na maślance są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu właśnie mam wątpliwości....ale jak takie było zamówienie:))

      Usuń
  2. I na mleku i na maślance są dobre :) Polecam zamiast zwykłem maślanki dodać maślankę smakową :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ekstra, kusisz. dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. trochę się przyjarało...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa