TRYB JASNY/CIEMNY

Nowojorski bajgel na śniadanie

Komu w drogę temu bajgel i kawa w kubku fot. D.Szymborska
Uwielbiam przypowieści i ciekawostki kulinarne. To zaczynamy – bajgel nazwa pochodzi z niemieckiego i oznacza pałąk. 

Bajgel to pieczywo wypiekane od XVII wieku. Mało? Bajgel pochodzi z Europy Środkowej jest żydowskim pieczywem, które są historię ma udokumentowaną od 1610 roku!

Moja nowojorska wersja jest z łososiem i białym serkiem. Bajgle królują w Nowym Jorku od początku dwudziestego wieku a w 1927 Harry Lender założył pierwszą fabrykę bajgli, która do dziś produkuje mrożone bajgle.


A teraz najlepszy ciekawostkowy moment – podobno wypadki przy krojeniu bajgli w niedzielne poranki są główną przyczyną przyjęć na ostry dyżur w Nowym Jorku!


Obyło się bez krwi. Jest siła na treningi. Żeby było bardziej „światowo” od wczoraj jestem w posiadaniu jednorazowych kubeczków termicznych z pokryweczkami. I co? Wyjdę z domu ze swoim latte w ręce! Prawie jak w Nowym Jorku!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa