TRYB JASNY/CIEMNY

Grillowany oscypek z truskawkami i sałatą

Elegancko a energii przybywa! fot. D.Szymborska


Utarte połączenia są dobre, wiadomo czego się po nich spodziewać. Nowe są często zaskakujące, bywają niejadalne ale zdarzają się takie, które są świetne. Zgrillowany oscypek z truskawkami, sałatą i figową glaze.

Wygląda tak jak smakuje – świetnie! Czasem wygląd dania jest mylący – niesmaczne rzeczy wyglądają pięknie albo te super dobre są bardzo nieatrakcyjnie podane. A tu dwa w jednym – ślicznie i pysznie!

Lubię opowieści o smakach, często kucharze opowiadają o poszukiwaniu, wspomnieniach czy fantazjach kulinarnych. Są to często bardzo barwne opowieści. Jakbym miała opowiedzieć o mojej sałacie w takiej manierze to zaczęłabym od tego, że wakacje kojarzą mi się z górami bo tam jeździłam w dzieciństwie, truskawki są owocami czasu wolnego, a figi zrywałam z drzew w Bułgarii…..

Cóż tak też mogłoby być, ale akurat to było w lodówce a ja głodna byłam….teraz nie jestem a połączenie trafione więc będę powtarzać tą wersję sałaty!

Składniki (dla jednej osoby):




·      2 spore garście mieszanki sałat (wiadomo, im lepszej jakości tym smaczniejsze będzie nasze danie),
·      1 zgrillowany oscypek,
·      6 truskawek pokrojonych na ćwiartki,
·      glaze o smaku figowym,
·      oliwa w sprayu,

·      sok z cytryny (z ¼ w zupełności wystarczy).

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa