TRYB JASNY/CIEMNY

Przepis na pesto doskonałe

5 składników do przygotowania pesto doskonałego fot. D.Szymborska


Lubię skomplikowane przepisy, to takie wyzwanie, jak jeszcze jest zdjęcie to już w ogóle jest zabawa – ma być super smacznie i jak z obrazka.

A ten przepis jest banalny, ale jak się okazuje dojść do tego banału zajęło nam dużo czasu. Kilka lat. Śmiesznie. Przecież pesto zielone, bazyliowe to stoi w słoiku w sklepie. Pewno, że stoi i niech tam zostanie. Wystarczy przeczytać skład. Ciarki na plecach. Jak dialog z horroru tyle, że bez głównego bohatera bo brakuje bazylii i orzeszków pinii. Po lekturze etykiety, kilka lat temu zaczęliśmy wypróbowywać różne przepisy.

Ten jest najbardziej aktualny i najpyszniejszy. Jak to bywa przy gotowaniu, zapomniało mi się o jednym składniku. I całe szczęście bo warto było zapomnieć o czosnku by uzyskać delikatny, aromatyczny sos, który pasuje (prawie) do wszystkiego.

Domowe pesto składa się z: bazylii, pietruszki, parmezanu, orzeszków pinii, oliwy. Już, to wszystko. Tyle, że ważne są też proporcje i sposób przygotowywania.

Składniki:


·      Pęczek natki pietruszki – należy oberwać same listki,
·      Pęczek bazylii – co odpowiada 2 doniczkom kupionym w sklepie,
·      75g parmezanu – utartego,
·      100ml oliwy (musi być dobrego gatunku),
·      75g orzeszków pinii.

Przygotowanie:

Orzeszki pinii uprażyć. Żeby szybciej przygotować pesto można je schłodzić w zamrażalniku. Do blendera wrzucić liście bazylii, pietruszki, orzeszki i wlać oliwę. Miksować aż do czasu uzyskania jednolitej masy. Nie trzeba się przejmować, że pesto jest zbyt rzadkie. Przełożyć pesto to miski i dodać tarty parmezan, wymieszać starannie. Teraz dopiero można oceniać czy pesto jest zbyt gęste czy nie. Można dolać oliwy.


Takie pesto można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Choć to zdanie brzmi sucho i bardzo sztucznie bo my zjadamy je (prawie zawsze) „na raz”!

Komentarze

  1. No i kolejny świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) cieżko się z tym komplementem nie zgodzić :)

      Usuń
  2. Czy bez parmezanu pesto by wyszło? Niestety nie jem takich serów ;/

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszłoby, ale nie będzie takie smaczne :)
      dziękuję za komentarz i bardzo proszę o nie przyczepiania linków/reklam swojego bloga

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa