Chleba powszedniego….- odcinek drugi
Rośnie, zdrowo.....fot. D.Szymborska |
Dziś święto, wolny dzień i wybory, chleb mniej powszedni, ale domowy.
Odcinek drugi opowieści o pieczeniu.
Chleb udany, smaczny, zrobiony od podstaw.
Wnioski:
·
Foremki trzeba było zwrócić do
sklepu, bo maksymalna temperatura pieczenia do jakiej były przystosowane to 180
stopni, chleb piecze się na 220,
·
Zapach chleba w domu, na klatce
schodowe – mit. Wcale jakoś specjalnie nie pachniało,
·
Domowy chleb jest drogi, zużywa
się do niego nie tylko dużo mąki ale bardzo dużo czasu i energii (ręcznej –
ugniatanie, elektrycznej – piekarnik),
·
Pieczenie chleba wymaga duże
logistyki i planowania – kiedy zakwas, kiedy zagnieść, kiedy upiec, kiedy
wystudzić….
Wersja końcowa fot. D.Szymborska |
Przepis na chleb żytni Piotra Kucharskiego działa. Wykonując WSZYSTKO
co zalecone w dokładnie takiej kolejności jak jest to opisane w książce
kucharskiej otrzymujemy chleb jak z obrazka!
Domowa piekarnia działa dalej, ciasto na bułki (NOWOŚĆ) rośnie, zakwas
karmiony, rozmnażany, zadbany.
W kuchennych szafkach przybywa mąki, inna do zakwasu, inna do pieczenia
chleba inna do bułek. Zasada – wszystko od podstaw obowiązuje, nie ma jakiś
mieszanek, same „zwykłe” mąki. Brakuje jeszcze foremek o długości 20cm –
wyzwanie – w pobliskich sklepach nie ma takich, które jeszcze by były czarne z
zewnątrz, nasza ma 30cm i nijak nie pasuje do przepisów Kucharskiego, który
wszystko ma wyliczone do dwóch keksówek po 20cm.
Jakoś dalej uczestniczę w pieczeniu jako widz, i zjadacz (gluten,
glutenem ale chciałam zjeść kromkę z pierwszego domowego chleba). Pozostanę
przy gotowaniu, jak dla mnie trzymanie się receptury, ważenie, dokładność to
rzeczy, które bywają nudne. Wolę tu sobie doprawić, to coś usprawnić….a myślę,
że zanim z taką lekkością będzie się można zachowywać przy pieczeniu chleba to
trzeba tak z tysiąc pięćset bochenków upiec (minimum).
Tylko ser żółty "niedomowy" - chleb z chlebkiem mięsnym fot. D.Szymborska |
Odcinek pierwszy pieczenia chleba TUTAJ
Komentarze
Prześlij komentarz