24 maja 2015

Chleba powszedniego….- odcinek drugi

Rośnie, zdrowo.....fot. D.Szymborska



Dziś święto, wolny dzień i wybory, chleb mniej powszedni, ale domowy.

Odcinek drugi opowieści o pieczeniu.

Chleb udany, smaczny, zrobiony od podstaw.

Wnioski:

·      Foremki trzeba było zwrócić do sklepu, bo maksymalna temperatura pieczenia do jakiej były przystosowane to 180 stopni, chleb piecze się na 220,
·      Zapach chleba w domu, na klatce schodowe – mit. Wcale jakoś specjalnie nie pachniało,
·      Domowy chleb jest drogi, zużywa się do niego nie tylko dużo mąki ale bardzo dużo czasu i energii (ręcznej – ugniatanie, elektrycznej – piekarnik),
·      Pieczenie chleba wymaga duże logistyki i planowania – kiedy zakwas, kiedy zagnieść, kiedy upiec, kiedy wystudzić….



Wersja końcowa fot. D.Szymborska


Przepis na chleb żytni Piotra Kucharskiego działa. Wykonując WSZYSTKO co zalecone w dokładnie takiej kolejności jak jest to opisane w książce kucharskiej otrzymujemy chleb jak z obrazka!

Domowa piekarnia działa dalej, ciasto na bułki (NOWOŚĆ) rośnie, zakwas karmiony, rozmnażany, zadbany.

W kuchennych szafkach przybywa mąki, inna do zakwasu, inna do pieczenia chleba inna do bułek. Zasada – wszystko od podstaw obowiązuje, nie ma jakiś mieszanek, same „zwykłe” mąki. Brakuje jeszcze foremek o długości 20cm – wyzwanie – w pobliskich sklepach nie ma takich, które jeszcze by były czarne z zewnątrz, nasza ma 30cm i nijak nie pasuje do przepisów Kucharskiego, który wszystko ma wyliczone do dwóch keksówek po 20cm.

Jakoś dalej uczestniczę w pieczeniu jako widz, i zjadacz (gluten, glutenem ale chciałam zjeść kromkę z pierwszego domowego chleba). Pozostanę przy gotowaniu, jak dla mnie trzymanie się receptury, ważenie, dokładność to rzeczy, które bywają nudne. Wolę tu sobie doprawić, to coś usprawnić….a myślę, że zanim z taką lekkością będzie się można zachowywać przy pieczeniu chleba to trzeba tak z tysiąc pięćset bochenków upiec (minimum).

Tylko ser żółty "niedomowy" - chleb z chlebkiem mięsnym fot. D.Szymborska
Odcinek pierwszy pieczenia chleba TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa