Szybkie kluski po chińsku czyli makaron po syczuańsku
Ach jakie ostre, ach jakie pyszne! fot. D.Szymborska |
Kuchnia syczuańska (川菜) słynie z ostrych przypraw – nawet dla Chińczyka z innego regionu te
dania są ostre! Podobno dzieje się tak dlatego, że w okolicach Syczuanu jest
bardzo wilgotny klimat a ostre przyprawy mają wyciągać wilgoć z organizmu i
prowadzić do równowagi w przyrodzie.
Moja wersja makaronu ryżowego po syczuańsku to szybie kluski. Gotowanie
zajmuje 15 minut. Ostrość dania, tak często oceniana w restauracjach rysunkami
papryczek – jak na mój język i palące podniebienie to 3, co najmniej….
Świetnie smakuje, tylko trzeba uważać, żeby nie doprawić zbyt bardzo bo
wtedy zamiast smaku fasolki, kurczaka, będzie tylko ogień. Nie o to chodzi w
ostrym jedzeniu, sztuką jest zatrzymanie smaku pomimo olbrzymiej ostrości.
Składniki (2 duże porcje):
Cóż taka miska makaronu znika bardzo szybko.....jak wszystko co pyszne....fot. D.Szymborska |
·
200g makaronu ryżowego (wstążki
5mm),
·
200g filetu z piersi kurczaka
zagrodowego,
·
200g fasolki (jak świeża to lepiej
jak mrożona też dobrze),
·
płatki chilli,
·
octem ryżowy 1 łyżeczka,
·
sos sojowy 1 łyżka,
·
sos rybny 1 łyżka,
·
cukier 1 łyżeczka,
·
olej arachidowy 2 łyżki,
·
olej sezamowy 1 łyżeczka,
·
sól 2 łyżeczki,
opcjonalnie grzybki mun, które wcześniej trzeba namoczyć we wrzątku.
Przygotowanie:
Kurczaka zamarynować w sosie sojowym, sosie rybnym, occie ryżowym.
Usmażyć na oleju arachidowym. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Zahartować zimną wodą. Dodać oleju sezamowego, wymieszać starannie. Na patelni
rozgrzać drugą łyżkę oleju arachidowego, wrzucić fasolkę, usmażyć. Dodać cukier
i chili. Dodać makaron i kurczaka, wszystko starannie wymieszać i ewentualnie
doprawić sosem sojowym i rybnym. Smacznego syczuańskiego!
Komentarze
Prześlij komentarz