Stir fry czyli danie za 15PLN w 15 minut
Kolejna wersja stir fry fot. D.Szymborska |
W pięć minut to by pewnie zrobili w pisemku Good Food, ale ja nigdy nie
nadążam za ich tempem gotowania! Na spokojnie ze staranny przygotowaniem
wszystkiego danie powstanie w kilkanaście minut.
Każdy stir fry jest inny. Przepis jest bardziej orientacyjny, taka
inspiracja bo wiadomo, że do woka albo dużej patelni trafia to, co akurat jest
w naszej lodówce!
Zaletą tego dania są:
·
Super smak,
·
Tylko naturalne produkty - jakkolwiek by pretensjonalnie to nie
brzmiało,
·
Niezliczona możliwość modyfikacji
przepisu,
·
Wersje wegańskie, wegetariańskie
lub dla mięsożerców,
·
Szybkość przygotowania,
·
Możliwość jedzenia na ciepło i na
zimno,
·
Łatwość podgrzania dania bez strat
na jego jakości.
Dla tych co mają pamięć fotograficzną - składniki do stir fry fot. D.Szymborska |
Wczorajszo/dzisiejsza 3 porcjowa wersja składała się z:
·
480g mięsa z indyka – sznycel,
·
kiełki fasoli (całe opakowanie),
·
groszek cukrowy (1/2 opakowania
czyli 150g),
·
200g makaronu ryżowego,
·
1 mieszanka warzyw chińskich,
·
2 limonki,
·
1 papryczka peperoni (świeża),
·
2 łyżki sosu sojowego,
·
2łyżki sosu rybnego,
·
2 łyżki octu ryżowego,
·
sól i pieprz i oliwa i olej z
orzeszków arachidowych do smażenia.
Przygotowanie:
Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu, zahartować i
odstawić na bok. Mięso z indyka pokroić w paseczki i usmażyć na oliwie,
doprawić, odstawić. Wycisnąć sok z limonek. W dużej patelni albo woku rozgrzać
trochę oleju z orzeszków arachidowych, poczekać aż będzie naprawdę gorący,
usmażyć warzywa, doprawić, dodać mięso i makaron, na sam koniec smażenia dodać
groszek cukrowy i kiełki. Wymieszać starannie, podawać z cząstką limonki do
skropienia.
Nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńto trzeba usmażyć po wolnych dniach :)
UsuńMniam, mniam :D zapraszam :)
OdpowiedzUsuńpycha prawda :) na blog zerknę z przyjemnością :)
Usuń