Sezon na botwinkę oficjalnie rozpoczęty – sos do makaronu lub kaszy
Botwinka z kozim serem fot. D.Szymborska |
Chłodnika jeszcze nie było ale botwinka jako sos do makaronu, to i
owszem. Na szczęście pasuje też do kaszy jęczmiennej.
W czerwcu zeszłego roku byłam na warsztatach to tam nauczyłam się pod
okiem Oliwii z Jung und Lecker przygotowywać ten botwinkowy sos. Sezonowo,
pysznie i bardzo prosto.
Bardzo ważne jest by….botwinkę umyć super starannie, najmniejsze
ziarenko piachu, ziemi i zgrzyt – czyli niejadalny sos. Trochę jak ze
szczawiową – z piachem nie smakuje, bez bardzo!
Przygotowanie sosu zajmuje tyle co gotowanie makaronu albo kaszy (pod
warunkiem, że sięgniemy po taką w woreczku).
Składniki (na dużą porcję sosu):
Botwinka fot. D.Szymborska |
·
2 pęczki botwinki,
·
1 i ½ opakowania twarożku koziego,
·
sól i pieprz,
·
masło do smażenia.
Przygotowanie:
Botwinkę bardzo starannie umyć. Posiekać liście i trochę łodyżek.
Twarde części i buraczki zostawić – można np. zamarynować w occie winnym i
podawać jako przystawkę. Na patelni roztopić masło, podsmażyć najpierw
posiekane kawałeczki łodyżek, potem listki. Poczekać aż zaczną „znikać” (tak
jak szpinak), potem dodać serek kozi, poczekać aż się roztopi i dopiero wtedy doprawiać,
bo inaczej danie może być za słone. Podawać z makaronem lub kaszą jęczmienną.
Makaron z botwinką fot. D.Szymborska |
Z botwinki najlepsza jest zupa :)
OdpowiedzUsuńeee właśnie, że nie taki sos do wszystkiego jest GENIALNY :) warto spróbować bo połączenie botwinki i sera koziego REWELACYJNE!
UsuńCiekawe i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńi proste i szybkie.....
Usuń