TRYB JASNY/CIEMNY

Domowy dżem rabarbarowo truskawkowy

Super pyszny dżem z rabarbaru i truskawek fot. D.Szymborska


Edycja bardzo limitowana – miałam niecały kilogram truskawek i pół kilo rabarbaru. Wyszły dwa pełne słoiczki i jeden, który….cóż na ciepło też bosko smakuje.

Dżem słodki, podobny do musu, zrobiłam go z myślą o owsiance ale  do pancakes, naleśników też będzie cudowny. Nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku.

Poczekam na początek sezonu truskawkowego i mam nadzieję, że rabarbar będzie wtedy jeszcze w sprzedaży.

Przygotowanie nie jest zbyt trudne ale tak jak to w przypadku przetworów bardzo czasochłonne.

Składniki (na dwa 200ml słoiczki):


·      Kilogram truskawek – umyć i odciąć szypułki,
·      Rabarbar – umyć i obrać – traci kolor ale też swoją żylastość,
·      Trochę cukru – wahałam się – dodawać czy nie…..ale chciałam, żeby dżem był mega słodki bo zamierzam po odrobince dodawać do go owsianki….i może naleśników.

Przygotowanie:

Owoce zblendować przez moment. Przełożyć do garnka, dodać odrobinę cukru – lub nie jak chcemy żeby dżem był bardziej wytrawny. Gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny.


Słoiki i zakrętki gotować przez chwilę. Wytrzeć bardzo starannie, wypełnić dżemem i zakręcić. Ustawić do góry dnem i poczekać aż dżem wystygnie. Znakiem dobrze zamkniętego słoiczka jest wklęsłe wieczko.

Komentarze

  1. Oo. Świetny przepis. Ja właśnie poszukuje jakiegos dobrego przepisu na dżem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny i prosty :) tylko jak to z domowymi przetworami bywa - czasochłonny, ale warto poświęcić trochę czasu i zamieszać w garnku :)

      Usuń
  2. Super, zwłaszcza, że niedługo zaczyna się sezon na truskawki. Nigdy nie brałam pod uwagę takiego połączenia. A zawsze lepiej jest zrobić coś oryginalnego do zjedzenia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie sezon truskawkowy tuż, tuż tylko trzeba sprawdzić do kiedy rabarbar będzie smaczny :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa