Domowy dżem rabarbarowo truskawkowy
Super pyszny dżem z rabarbaru i truskawek fot. D.Szymborska |
Edycja bardzo limitowana – miałam niecały kilogram truskawek i pół kilo
rabarbaru. Wyszły dwa pełne słoiczki i jeden, który….cóż na ciepło też bosko
smakuje.
Dżem słodki, podobny do musu, zrobiłam go z myślą o owsiance ale do pancakes, naleśników też będzie cudowny.
Nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku.
Poczekam na początek sezonu truskawkowego i mam nadzieję, że rabarbar
będzie wtedy jeszcze w sprzedaży.
Przygotowanie nie jest zbyt trudne ale tak jak to w przypadku
przetworów bardzo czasochłonne.
Składniki (na dwa 200ml słoiczki):
·
Kilogram truskawek – umyć i odciąć
szypułki,
·
Rabarbar – umyć i obrać – traci kolor
ale też swoją żylastość,
·
Trochę cukru – wahałam się –
dodawać czy nie…..ale chciałam, żeby dżem był mega słodki bo zamierzam po
odrobince dodawać do go owsianki….i może naleśników.
Przygotowanie:
Owoce zblendować przez moment. Przełożyć do garnka, dodać odrobinę
cukru – lub nie jak chcemy żeby dżem był bardziej wytrawny. Gotować na małym
ogniu przez minimum 2 godziny.
Słoiki i zakrętki gotować przez chwilę. Wytrzeć bardzo starannie,
wypełnić dżemem i zakręcić. Ustawić do góry dnem i poczekać aż dżem wystygnie.
Znakiem dobrze zamkniętego słoiczka jest wklęsłe wieczko.
Oo. Świetny przepis. Ja właśnie poszukuje jakiegos dobrego przepisu na dżem
OdpowiedzUsuńświetny i prosty :) tylko jak to z domowymi przetworami bywa - czasochłonny, ale warto poświęcić trochę czasu i zamieszać w garnku :)
UsuńSuper, zwłaszcza, że niedługo zaczyna się sezon na truskawki. Nigdy nie brałam pod uwagę takiego połączenia. A zawsze lepiej jest zrobić coś oryginalnego do zjedzenia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdokładnie sezon truskawkowy tuż, tuż tylko trzeba sprawdzić do kiedy rabarbar będzie smaczny :)
Usuń