Dietetyczny makaron bez glutenu z sezonowymi warzywami – mniej kalorii!!!
Pysznie - węgle, białko i warzywa bez zbędnego tłuszczu a wszystko super smaczne! fot. D.Szymborska |
Makaron, pomimo tego, że wygląda „zwyczajnie” jest bez glutenu – z mąki
kukurydzianej i ryżowej, smaczny!
Przepis prosty, przygotowanie szybkie, potrzebny jest garnek do
gotowania na parze, całe danie do przygotowania w 40 minut. W przeciwieństwie
do wielu pisemek kulinarnych czy też książek kulinarnych moje czasu są
prawdziwe, takie dla średnio zawansowanych, którzy czasem szukają chwilę łyżki
czy sitka, wszystko starannie kroją i nie śpieszą się zbytnio.
Fit kluski bez glutenu to: makaron bezglutenowy, szparagi (sezonowe),
pomidorki koktajlowe w dwóch wersjach – świeżej i suszonej na słońcu, kurczak
zagrodowy, któremu nie podawano antybiotyków, przyprawy marokańskie, oliwa
grecka, rukola polska.
Jak się przeczyta listę składników to wiadomo, że będzie smacznie!
Ważne jest to by szparagi były obrane i ugotowane na parze bo wtedy są a)
pyszne b) nie są włókniste.
Składniki (1 porcja):
Z bliska jeszcze smaczniej.....fot. D.Szymborska |
·
75g makaronu bezglutenowego,
·
2 szparagi,
·
3 pomidorki koktajlowe pokrojone
na ćwiartki,
·
3 pomidorki koktajlowe suszone na
słońcu,
·
75g filetu z piersi kurczaka
zagrodowego – pokrojony w kostkę i usmażony na oliwie z marokańskimi
przyprawami,
·
garść rukoli,
·
sól, pieprz i oliwa.
Przygotowanie:
Szparagi obrać, ugotować na parze – 4 minuty. Odłożyć na bok, pokroić w
kawałki. Rukolę umyć. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, jeżeli mamy czas
zamarynować w przyprawach i oliwie, jak nie to od razu usmażyć na oliwie,
doprawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać makaron kurczakiem
i suszonym ina słońcu pomidorkami, nałożyć na talerz, udekorować pomidorkami
koktajlowymi, szparagami i rukolą. Jak się chce schudnąć do nie posypywać
serem, zero parmezanu nie zepsuje smaku!
świetna, zdrowa i pożywna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńi pyszna :)
Usuń