TRYB JASNY/CIEMNY

Dietetyczny makaron bez glutenu z sezonowymi warzywami – mniej kalorii!!!

Pysznie - węgle, białko i warzywa bez zbędnego tłuszczu a wszystko super smaczne! fot. D.Szymborska


Makaron, pomimo tego, że wygląda „zwyczajnie” jest bez glutenu – z mąki kukurydzianej i ryżowej, smaczny!

Przepis prosty, przygotowanie szybkie, potrzebny jest garnek do gotowania na parze, całe danie do przygotowania w 40 minut. W przeciwieństwie do wielu pisemek kulinarnych czy też książek kulinarnych moje czasu są prawdziwe, takie dla średnio zawansowanych, którzy czasem szukają chwilę łyżki czy sitka, wszystko starannie kroją i nie śpieszą się zbytnio.

Fit kluski bez glutenu to: makaron bezglutenowy, szparagi (sezonowe), pomidorki koktajlowe w dwóch wersjach – świeżej i suszonej na słońcu, kurczak zagrodowy, któremu nie podawano antybiotyków, przyprawy marokańskie, oliwa grecka, rukola polska.

Jak się przeczyta listę składników to wiadomo, że będzie smacznie! Ważne jest to by szparagi były obrane i ugotowane na parze bo wtedy są a) pyszne b) nie są włókniste.

Składniki (1 porcja):


Z bliska jeszcze smaczniej.....fot. D.Szymborska

·      75g makaronu bezglutenowego,
·      2 szparagi,
·      3 pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki,
·      3 pomidorki koktajlowe suszone na słońcu,
·      75g filetu z piersi kurczaka zagrodowego – pokrojony w kostkę i usmażony na oliwie z marokańskimi przyprawami,
·      garść rukoli,
·      sól, pieprz i oliwa.

Przygotowanie:

Szparagi obrać, ugotować na parze – 4 minuty. Odłożyć na bok, pokroić w kawałki. Rukolę umyć. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, jeżeli mamy czas zamarynować w przyprawach i oliwie, jak nie to od razu usmażyć na oliwie, doprawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać makaron kurczakiem i suszonym ina słońcu pomidorkami, nałożyć na talerz, udekorować pomidorkami koktajlowymi, szparagami i rukolą. Jak się chce schudnąć do nie posypywać serem, zero parmezanu nie zepsuje smaku!



Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa