TRYB JASNY/CIEMNY

Menu degustacyjne w 511 Bar&Restaurant [FOTO]

Przystawka wieczoru -  marynowany w limonce jesiotr z galangalem, pieczoną cytryną i rukwią wodną fot. D.Szymborska

To była kolacja, bardzo lubię takie, w czasie których szef kuchni opowiada o tym co i z czym dlaczego połączył, a jak opowiada to przemiła pani szef kuchni, to jest jeszcze sympatyczniej. Oliwia Bernady od kilku miesięcy szefuje kuchni w 511 Bar&Restaurant, nowe menu to naprawdę wyzwanie dla miłośników ciekawych połączeń. Żeby bezę mieszać z musem groszku? Tak! I to jest pysznie!

Nie było zupy, a wiem, że Oliwia robi pyszne, ale trudno. Pierwsza przystawka to opalany ser kozi. Niby zwyczajnie – lokalny produkt, ale tutaj podany ze słodkich chipsem z selera (wiadomo, od lokalnego rolnika) do tego grzybki enoki – marynowane w limonce i dżem gruszkowy zwany modnie „redukcją z gruszki”.


Druga przystawka to marynowany jesiotr w limonce podany z emulsją z rukwi wodnej, do tego GENIALNY galangal marynowany z miodem, rukwia wodna dopełniała smaku.

Główne danie to jesiotr pieczony, ale znów nie tak zwyczajnie ale z przełamującym smak ryby risotto z gorzką pomarańczą a do tego kalarepa i soliród.

Puree szpinakowe – coś trudnego do uzyskania w domu, ale będę dążyć do tego smaku, który zaserwowała Oliwia.

A teraz sekcja słodyczy, choć to słowo nie pasuje bo to nie były zwyczajne desery! Beza z limonkowo miętowym kremem a do tego zielony groszek! PYCHA!

Wreszcie marakuja ze szparagami – ach to było dopełnienie wieczoru.

Cieszę się, że znam tak kreatywną szefową kuchni, która ma pomysły, czuje smaki i chyba najważniejsze myśli podobnie jak ja jeżeli chodzi o połączenia.

Teraz pozostaje się dowiedzieć kiedy będzie nowa karta, bo jeżeli będzie taka jak ta…..to będzie „się działo”!
Opalany ser kozi z chipsem z selera, grzybkami enoki i redukcją z gruszki fot. D.Szymborska

Jesiotr pieczony z risotto pomarańczowym, glazurowaną kalarepką, solirodem i sosem beurre blanc fot. D.Szymborska

Puree szpinakowe, szalotka confit i palony pasternak fot. D.Szymborska

Beza z limonkowo- miętowym kremem mascarpone i musem z ZIELONEGO GROSZKU i salsą jagodową fot. D.Szymborska

Mus z marakuji ze szparagami fot. D.Szymborska


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa