Menu degustacyjne w 511 Bar&Restaurant [FOTO]
Przystawka wieczoru - marynowany w limonce jesiotr z galangalem, pieczoną cytryną i rukwią wodną fot. D.Szymborska |
To była kolacja, bardzo lubię takie, w czasie których szef kuchni
opowiada o tym co i z czym dlaczego połączył, a jak opowiada to przemiła pani
szef kuchni, to jest jeszcze sympatyczniej. Oliwia Bernady od kilku miesięcy
szefuje kuchni w 511 Bar&Restaurant, nowe menu to naprawdę wyzwanie dla miłośników
ciekawych połączeń. Żeby bezę mieszać z musem groszku? Tak! I to jest pysznie!
Nie było zupy, a wiem, że Oliwia robi pyszne, ale trudno. Pierwsza
przystawka to opalany ser kozi. Niby zwyczajnie – lokalny produkt, ale tutaj
podany ze słodkich chipsem z selera (wiadomo, od lokalnego rolnika) do tego
grzybki enoki – marynowane w limonce i dżem gruszkowy zwany modnie „redukcją z
gruszki”.
Druga przystawka to marynowany jesiotr w limonce podany z emulsją z
rukwi wodnej, do tego GENIALNY galangal marynowany z miodem, rukwia wodna
dopełniała smaku.
Główne danie to jesiotr pieczony, ale znów nie tak zwyczajnie ale z
przełamującym smak ryby risotto z gorzką pomarańczą a do tego kalarepa i
soliród.
Puree szpinakowe – coś trudnego do uzyskania w domu, ale będę dążyć do
tego smaku, który zaserwowała Oliwia.
A teraz sekcja słodyczy, choć to słowo nie pasuje bo to nie były
zwyczajne desery! Beza z limonkowo miętowym kremem a do tego zielony groszek!
PYCHA!
Wreszcie marakuja ze szparagami – ach to było dopełnienie wieczoru.
Cieszę się, że znam tak kreatywną szefową kuchni, która ma pomysły,
czuje smaki i chyba najważniejsze myśli podobnie jak ja jeżeli chodzi o
połączenia.
Teraz pozostaje się dowiedzieć kiedy będzie nowa karta, bo jeżeli
będzie taka jak ta…..to będzie „się działo”!
Opalany ser kozi z chipsem z selera, grzybkami enoki i redukcją z gruszki fot. D.Szymborska |
Jesiotr pieczony z risotto pomarańczowym, glazurowaną kalarepką, solirodem i sosem beurre blanc fot. D.Szymborska |
Puree szpinakowe, szalotka confit i palony pasternak fot. D.Szymborska |
Beza z limonkowo- miętowym kremem mascarpone i musem z ZIELONEGO GROSZKU i salsą jagodową fot. D.Szymborska |
Mus z marakuji ze szparagami fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz