TRYB JASNY/CIEMNY

Mięsny chlebek – przepis Pascala Brodnickiego

Pyszny, mięsny, grecki "chlebek" fot. D.Szymborska


Nigdy wcześniej takiego mięsnego chlebka nie jadłam. Przepis Pascala Brodnickiego z warsztatów Kuchni Lidla – Hellada na talerzu. Tym razem przepis prosty, stosunkowo szybki a efekt bardzo smaczny.

W domu wypiekłam bardziej bułeczkę, roladkę niż chleb, co nie zmienia faktu, że smak był świetny. Jeżeli chodzi o czas pieczenia, to cóż nie zaprzątałam sobie nim głowy bo, używałam termometru – gdy chlebek/bułeczka – 76 stopni oznaczało, że wieprzowe mięso, którego użyłam jest wypieczone. Zajęło to około 30-40 minut. Z wieprzowiną eksperymentów nie ma – albo jest surowa albo upieczona, to nie wołowina, którą można podawać na wiele sposobów.

Składniki:



Smakuje wyśmienicie, nie jest suchy, nie jest tłusty - nic tylko piec takie chlebki fot. D.Szymborska



"Chlebek" nie "chlebek" ale pyszny na pewno! fot. D.Szymborska

·      Cukinia – usuwamy nasiona, siekamy w kostkę (ze skórką),
·      Cebula – siekamy drobno,
·      Papryka – siekamy drobno,
·      Oliwki – siekamy drobno,
·      Feta – kroimy w kostkę,
·      Jajka – rozbełtane do dodania do „ciasta”,
·      Mięso mielone  z łopatki,
·      Siekana mięta, siekany tymianek (dużo),
·      Oliwa, pieprz, sól,
·      Czerstwy chleb pokrojony w kostkę.

Przygotowanie:


Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyrabiać jak byśmy urabiali ciasto – dość długo. Blachę wyłożyć pergaminem, uformować chlebek/bułeczkę/roladkę i piec aż mięso będzie dobre, w temperaturze 180 stopni. Podawać z puree z bakłażanów, chlebem lub innymi dodatkami. Niestety nie wiem jak smakuje na zimno, bo nic nie zostało z naszej bułeczki…..

Komentarze

  1. Oo. Widząc tu takie danie to nieźle się zdziwiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też nie znałam tego przepisu wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. można podać na zimno - do zimnej płyty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewno, że można tylko z tym jest ciężko bo z reguły zjadamy od razu :) ale tak na zimno też się nadaje i łatwiej pokroić w cienkie plastry!

      Usuń
  4. można podać na zimno - do zimnej płyty?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa