Mięsny chlebek – przepis Pascala Brodnickiego
Pyszny, mięsny, grecki "chlebek" fot. D.Szymborska |
Nigdy wcześniej takiego mięsnego chlebka nie jadłam. Przepis Pascala
Brodnickiego z warsztatów Kuchni Lidla – Hellada na talerzu. Tym razem przepis
prosty, stosunkowo szybki a efekt bardzo smaczny.
W domu wypiekłam bardziej bułeczkę, roladkę niż chleb, co nie zmienia
faktu, że smak był świetny. Jeżeli chodzi o czas pieczenia, to cóż nie
zaprzątałam sobie nim głowy bo, używałam termometru – gdy chlebek/bułeczka – 76
stopni oznaczało, że wieprzowe mięso, którego użyłam jest wypieczone. Zajęło to
około 30-40 minut. Z wieprzowiną eksperymentów nie ma – albo jest surowa albo
upieczona, to nie wołowina, którą można podawać na wiele sposobów.
Składniki:
Smakuje wyśmienicie, nie jest suchy, nie jest tłusty - nic tylko piec takie chlebki fot. D.Szymborska |
"Chlebek" nie "chlebek" ale pyszny na pewno! fot. D.Szymborska |
·
Cukinia – usuwamy nasiona, siekamy
w kostkę (ze skórką),
·
Cebula – siekamy drobno,
·
Papryka – siekamy drobno,
·
Oliwki – siekamy drobno,
·
Feta – kroimy w kostkę,
·
Jajka – rozbełtane do dodania do „ciasta”,
·
Mięso mielone z łopatki,
·
Siekana mięta, siekany tymianek
(dużo),
·
Oliwa, pieprz, sól,
·
Czerstwy chleb pokrojony w kostkę.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyrabiać jak byśmy urabiali ciasto
– dość długo. Blachę wyłożyć pergaminem, uformować chlebek/bułeczkę/roladkę i
piec aż mięso będzie dobre, w temperaturze 180 stopni. Podawać z puree z
bakłażanów, chlebem lub innymi dodatkami. Niestety nie wiem jak smakuje na
zimno, bo nic nie zostało z naszej bułeczki…..
Oo. Widząc tu takie danie to nieźle się zdziwiłam.
OdpowiedzUsuńja też nie znałam tego przepisu wcześniej :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńmożna podać na zimno - do zimnej płyty?
OdpowiedzUsuńpewno, że można tylko z tym jest ciężko bo z reguły zjadamy od razu :) ale tak na zimno też się nadaje i łatwiej pokroić w cienkie plastry!
Usuńmożna podać na zimno - do zimnej płyty?
OdpowiedzUsuńjuż odpisałam :)
Usuń