Wytrawne śniadanie – placuszki z batatów i cukinii
Dzięki dopiekaniu w piekarniku placuszki są chrupiące i niezbyt tłuste (pomimo smażenia na oleju) fot. D.Szymborska |
Dżemy do owsianek – super smaczne, pancakes z owocowymi dodatkami
(mimo, że wieki temu nie robione) – uwielbiam, jogurt z domowa granolą – też pyszny.
Wszystko mniej lub bardziej słodkie. A może tak inaczej? Wytrawnie ale wciąż
śniadaniowo?
Placuszki proste w przygotowaniu, można je podać z boczkiem ale wtedy
to się robi już baaardzo kalorycznie i zdecydowanie mniej dietetycznie.
A tak kolorowe śniadanie o przełamanym słonym smaku, co ważne,
placuszki można podgrzać w piekarniku i nie stracą dużo ze swojego pierwotnego
smaku. Bo przecież nie sądzę, żeby komuś chciało się trzeć warzywa, smażyć i
potem dopiekać TYLKO dwa placuszki.
Zamiast słodkich ziemniaków można użyć zwyczajnych, tyle, że wtedy
placuszki przestaną być takie oryginalne, bo któż nie jadał placków
ziemniaczanych……
Składniki (6 sztuk):
·
½ średniej cukinii,
·
2 duże bataty,
·
sól, pieprz,
·
2 żółtka,
·
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Bataty obrać, zetrzeć na tarce. Cukinie umyć i też zetrzeć na tarce –
duże oczka, wymieszać wszystko starannie dodać 2 żółtka, doprawić. Na patelni
rozgrzać odrobinę oleju. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłożyć
papierem do pieczenia. Na patelni smażyć sporej wielkości placuszki po około 3
minuty na stronę, uważać żeby się nie spaliły. Przełożyć na blachę do pieczenia
i pozwolić im dopiec się w piekarniku do czasu usmażenia wszystkich 6 sztuk.
Podawać ze świeżo mieloną solą morską!
świetne placuszki :)
OdpowiedzUsuńświetne :) i takie proste w przygotowaniu :)
Usuń