Wiosenna zupa krem z groszku i mięty
Intensywnie zielona i bardzo aromatyczna zupa krem fot. D.Szymborska |
Tak jak byłam zachwycona pierwszym numerem BBC
Good Food Polska, tak drugi był delikatnie mówiąc średnio ciekawy, gdyby nie
prenumerata to bym go na pewno nie kupiła (lubię przeglądać gazety przed
zakupem). Trzeci natomiast (wprawdzie miesiąc spóźniony) jest super! Karteczki
samoprzylepne ponaklejane na przepisach, które chce wypróbować, dużo ich!
Będzie co gotować.
Zupy uwielbiam i dość często robię. Ta
ślicznie wyglądała na obrazku, potem w moim talerzu, wreszcie świetnie też
smakowała.
Pisemko informuje, że przygotowanie to 20
minut, pewno, że tak jak się ma 1 litr rosołu, w innym wypadku to 3.20 jest
potrzebne żeby zupę ugotować. Ja zmieściłam się w zadanym czasie bo miałam w
zamrażalniku litr pysznego, klarownego rosołu. Przepis zmodyfikowany i
wypróbowany!
Składniki (na 4 talerze):
·
1 litr domowego rosołu,
·
2 ziemniaki,
·
2 pory,
·
200g mrożonego groszku,
·
100g jamon serrano,
·
200g jogurtu naturalnego,
·
3 łyżki siekanej mięty pieprzowej
(świeżej).
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Por
umyć i pokroić w talarki (biała część), miętę zebrać na balkonie (lub w
ogrodzie) i posiekać.
Zagotować bulion, wrzucić pory i ziemniaki
gotować 10 minut, po tym czasie dorzucić mrożony groszek i gotować przez
kolejne 8 minut.
Dodać połowę mięty i wszystko zmiksować. Na patelni teflonowej
usmażyć szynkę – chips z jamon serrano zawsze jest pyszny!. Zupę wymieszać
łyżką z jogurtem i resztą siekanej mięty.
Podawać z szynką i świeżo mielonym
pieprzem, można lekko dosolić przed podaniem (opcjonalnie).
Bardzo fajny przepis, blog się czyta fajnie więc dodałam go do mojej listy która można znaleźć tu http://blogisportowe.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńdziękuję za miły komentarz.
UsuńKolejne reklamy/odsyłacze do stron będą kasowane.
Pozdrawiam serdecznie
Dota