TRYB JASNY/CIEMNY

Wiosenna zupa krem z groszku i mięty

Intensywnie zielona i bardzo aromatyczna zupa krem fot. D.Szymborska


Tak jak byłam zachwycona pierwszym numerem BBC Good Food Polska, tak drugi był delikatnie mówiąc średnio ciekawy, gdyby nie prenumerata to bym go na pewno nie kupiła (lubię przeglądać gazety przed zakupem). Trzeci natomiast (wprawdzie miesiąc spóźniony) jest super! Karteczki samoprzylepne ponaklejane na przepisach, które chce wypróbować, dużo ich! Będzie co gotować.

Zupy uwielbiam i dość często robię. Ta ślicznie wyglądała na obrazku, potem w moim talerzu, wreszcie świetnie też smakowała.

Pisemko informuje, że przygotowanie to 20 minut, pewno, że tak jak się ma 1 litr rosołu, w innym wypadku to 3.20 jest potrzebne żeby zupę ugotować. Ja zmieściłam się w zadanym czasie bo miałam w zamrażalniku litr pysznego, klarownego rosołu. Przepis zmodyfikowany i wypróbowany!

Składniki (na 4 talerze):

·      1 litr domowego rosołu,
·      2 ziemniaki,
·      2 pory,
·      200g mrożonego groszku,
·      100g jamon serrano,
·      200g jogurtu naturalnego,
·      3 łyżki siekanej mięty pieprzowej (świeżej).

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Por umyć i pokroić w talarki (biała część), miętę zebrać na balkonie (lub w ogrodzie) i posiekać.

Zagotować bulion, wrzucić pory i ziemniaki gotować 10 minut, po tym czasie dorzucić mrożony groszek i gotować przez kolejne 8 minut. 

Dodać połowę mięty i wszystko zmiksować. Na patelni teflonowej usmażyć szynkę – chips z jamon serrano zawsze jest pyszny!. Zupę wymieszać łyżką z jogurtem i resztą siekanej mięty. 

Podawać z szynką i świeżo mielonym pieprzem, można lekko dosolić przed podaniem (opcjonalnie).

Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis, blog się czyta fajnie więc dodałam go do mojej listy która można znaleźć tu http://blogisportowe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miły komentarz.
      Kolejne reklamy/odsyłacze do stron będą kasowane.
      Pozdrawiam serdecznie
      Dota

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa