4 maja 2015

Warszawska, kulinarna majówka

Drugie danie - okoń w papilotach, może nie najładniej rozwinęłam pergamin ale danie bardzo delikatne i smaczne fot. D.Szymborska


Jest takie miejsce, o których piszę gdy tylko coś nowego pojawi się w menu. Miejsce gdzie wiem, że dania będą imponująco dobre. Miejsce, gdzie obsługa kelnerska, szef sali wszystko zorganizowane na tip top. Wreszcie miejsce gdzie czeka na nas ulubiony stolik. Brasserie Warszawska.

Tym razem francuska zupa z zielonych warzyw – nie dość, że super warzywna to wołowy, esencjonalny rosół ogromnie mi smakował. Na drugie okoń pieczony w papilotach. Bardzo delikatna, pyszna ryba. Miałam porównanie bo w zeszłym tygodniu jadłam również okonia w restauracji Platter. Cóż w BW podają znacznie lepszą rybę! Deser. Tutaj było bardzo ciężko pozostać na diecie, zamiast którego z rewelacyjnych połączeń a to czekolady a to rabarbaru z truskawkami zdecydowałam się na kieliszek słodkiego wina.


Zupa na rosole wołowym z pesto i parmezanem fot. D.Szymborska

Tu lubię spędzać czas fot. D.Szymborska


Teraz muszę chwilę poczekać na zmiany w menu, bo znów mogę spokojnie powiedzieć, że kartę dań to dobrze znam.

Takie majówki to ja lubię. Owszem nie ma niespodzianek, ale kulinarne niespodzianki nie zawsze cieszą. Jest klasyka, dobry smak i świetna atmosfera.

Facebook ma taką opcję – przypominanie tego co wydarzyło się rok, dwa, trzy lata temu. Dziś mi przypomniał, że 4 maja 2014 jadłam w BW dorsza i szparagi (TUTAJ). Jak ten czas szybko płynie, inna sprawa, że FB często pokazuje mi wspomnienia wizyt w BW.


2 komentarze:

  1. Jak świetnie podana. ja wczoraj w Ustroniu jadłam pstrąga z grilla (z patyka z ogniska) :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każda rybka jest pyszna jak jest dobrze zrobiona :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa