9 maja 2015

Pascal Brodnicki – kuchnia grecka - przepis na cukinię [FOTO]

Od lewej: Pascal Brodnicki, Dota Szymborska 
Kilka godzin gotowania. Tempo, grillowanie kilkudziesięciu cukinii, pokrojonych w cienkie plastry, siekanie „tony” upieczonych bakłażanów, zapiekanka ziemniaczana, chlebek mięsny. Wszystko w zawrotnym tempie, na kilkadziesiąt noży.

To wszystko w czasie warsztatów Kuchnia Lidla  - Hellada na talerzu. Do domu wróciłam padnięta ale bardzo zadowolona. Lubię się uczyć od najlepszych a Pascal świetnie wszystko wyjaśnia, ma ogromne kulinarne wyczucie i jest bardzo miłym człowiekiem. Kucharz ideał? Nie wiem, wiem, że wczoraj na warsztatach było super.

Greckie smaki bardzo mi odpowiadają, pomysł – na mezes μεζέ czyli podanie wszystkich przystawek jednocześnie, brakowało ouzo, ale mówi się trudno. Sałata z cukinię była jedną z wielu przystawek, które trafiły na nasz grecki stół.

Pascal tłumaczył, wyjaśniał i uczył nas przygotowywania potraw na sposób grecki. Jeden z przepisów z warsztatów będzie rozpisany przez Szefa Kuchni na stronach Lidla, przy okazji tygodnia greckiego, który zacznie się 18 maja.


Sałata z grillowaną cukinię jest pracochłonna ale pyszna, do tego można ją spokojnie zjeść na następny dzień, smakuje lepiej (sprawdziłam) niż w dniu przygotowania, bo wszystko się super “przegryza”.




Mieliśmy z czego gotować fot. D.Szymborska

Klimatycznie, jak w Grecji....fot. D.Szymborska

Od takiego stołu to nie chce się wstawać fot. D.Szymborska

Wszystko ślicznie pokroiliśmy....WSZYSTKO fot. D.Szymborska



Rukiew wodna - składnik jednej z sałatek fot. D.Szymborska

Efekt końcowy - sałata z cukinią na stole fot. D.Szymborska

Jak to się mówi - propozycja podania fot. D.Szymborska


Składniki:

·      Cukinia,
·      Mięta,
·      Sok z cytryny,
·      Czarne oliwki,
·      Feta,
·      Cebula,
·      Pomidory i czosnek.

Przygotowanie:


Cukinię przekroić na pół, posolić. Odstawić na 30 minut. Starannie opłukać wodą i pokroić w plastry, takie do zgrillowania. Cukinię zgrillować, odstawić by wystygła. Pokroić w mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wykroić pestki. Pokroić pomidory w kostkę, cebulę i fetę również. Miętę posiekać. Oliwki pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wycisnąć sok z cytryny. Wszystko starannie wymieszać, dodać siekaną miętę i sok z cytryny, doprawić pieprzem i solą (niezbyt dużo).

4 komentarze:

  1. Tak na moje oko, to w składnikch brakuje oliwy ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to zawsze wszystko świetnie wygląda, ale fety nie cierpie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę? może nie próbowałaś jeszcze tej oryginalnej greckiej? jest naprawdę pyszna :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa