Pascal Brodnicki – kuchnia grecka - przepis na cukinię [FOTO]
Od lewej: Pascal Brodnicki, Dota Szymborska |
Kilka godzin gotowania. Tempo, grillowanie kilkudziesięciu cukinii,
pokrojonych w cienkie plastry, siekanie „tony” upieczonych bakłażanów,
zapiekanka ziemniaczana, chlebek mięsny. Wszystko w zawrotnym tempie, na
kilkadziesiąt noży.
To wszystko w czasie warsztatów Kuchnia Lidla - Hellada na talerzu. Do domu wróciłam
padnięta ale bardzo zadowolona. Lubię się uczyć od najlepszych a Pascal
świetnie wszystko wyjaśnia, ma ogromne kulinarne wyczucie i jest bardzo miłym
człowiekiem. Kucharz ideał? Nie wiem, wiem, że wczoraj na warsztatach było
super.
Greckie smaki bardzo mi odpowiadają, pomysł – na mezes μεζέ
czyli podanie wszystkich przystawek jednocześnie, brakowało ouzo, ale mówi się
trudno. Sałata z cukinię była jedną z wielu przystawek, które trafiły na nasz
grecki stół.
Pascal
tłumaczył, wyjaśniał i uczył nas przygotowywania potraw na sposób grecki. Jeden
z przepisów z warsztatów będzie rozpisany przez Szefa Kuchni na stronach Lidla,
przy okazji tygodnia greckiego, który zacznie się 18 maja.
Sałata
z grillowaną cukinię jest pracochłonna ale pyszna, do tego można ją spokojnie
zjeść na następny dzień, smakuje lepiej (sprawdziłam) niż w dniu przygotowania,
bo wszystko się super “przegryza”.
Mieliśmy z czego gotować fot. D.Szymborska |
Klimatycznie, jak w Grecji....fot. D.Szymborska |
Od takiego stołu to nie chce się wstawać fot. D.Szymborska |
Wszystko ślicznie pokroiliśmy....WSZYSTKO fot. D.Szymborska |
Rukiew wodna - składnik jednej z sałatek fot. D.Szymborska |
Efekt końcowy - sałata z cukinią na stole fot. D.Szymborska |
Jak to się mówi - propozycja podania fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
Cukinia,
·
Mięta,
·
Sok z cytryny,
·
Czarne oliwki,
·
Feta,
·
Cebula,
·
Pomidory i czosnek.
Przygotowanie:
Cukinię przekroić na pół, posolić. Odstawić na 30 minut. Starannie
opłukać wodą i pokroić w plastry, takie do zgrillowania. Cukinię zgrillować,
odstawić by wystygła. Pokroić w mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze
skórki i wykroić pestki. Pokroić pomidory w kostkę, cebulę i fetę również.
Miętę posiekać. Oliwki pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wycisnąć sok z cytryny.
Wszystko starannie wymieszać, dodać siekaną miętę i sok z cytryny, doprawić
pieprzem i solą (niezbyt dużo).
Tak na moje oko, to w składnikch brakuje oliwy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
oliwy greckiej nigdy za dużo :)
UsuńJak to zawsze wszystko świetnie wygląda, ale fety nie cierpie.
OdpowiedzUsuńnaprawdę? może nie próbowałaś jeszcze tej oryginalnej greckiej? jest naprawdę pyszna :)
Usuń