Owsianka z domowym dżemem i świeżymi truskawkami
Super truskawkowa owsianka fot. D.Szymborska |
Sezonowo i z mocą – owsianka zagęszczana bananem, na wierzchu truskawki
i dżem truskawkowo rabarbarowy.
Dawno nie jadłam owsianki, to jednak zajmuje chwilę, a zrobiony dzień
wcześniej koktajl – szybciej, a omlet – szybciej, a jaglanka z dodatkami
ugotowana dzień wcześniej – szybciej. Z wyjątkiem omletu cała reszta na zimno,
a wiosna nie oznacza, że ciepłe śniadanie nie jest już potrzebne!
Nie po to robiłam dżem, żeby stał w słoiczkach. Teraz już w 100% mogę
napisać, że domowy dżem rabarbarowo truskawkowy jest świetnym dodatkiem do
owsianki. Jego słodycz cieszy rano, a świeże owoce są świetnym uzupełnieniem
smakowym!
Przepis na owsiankę był już wiele razy, ale nigdy za dużo instrukcji w
jej przygotowaniu, tym bardziej, że sposoby jej przygotowania i u mnie się
zmieniają. Zrezygnowałam z masła orzechowego – mimo, że pyszne to super
kaloryczne, miód mniej kaloryczny ale też dokłada co nie co do owsianki, banan
natomiast to dodatek węglowodanów.
Składniki (na 1 owsiankę):
Gruntowe, wprawdzie węgierskie ale pyszne truskawki, które smakują truskawkami fot. D.Szymborska |
·
100ml mleka,
·
½ banana,
·
4 łyżki płatków owsianych
(niezmiennie M&S),
·
2 łyżki dżemu,
·
3 truskawki.
Przygotowanie:
Wlać mleko do garnka, dodać płatki i pokrojonego w plasterki banana.
Gotować tak długo, aż banan będzie się rozpadał. Podawać z dżemem i świeżymi
truskawkami.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńale te truskawy kuszą!
OdpowiedzUsuńAż wstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam owsianki :)
OdpowiedzUsuń