3 maja 2015

Owsianka z domowym dżemem i świeżymi truskawkami

Super truskawkowa owsianka fot. D.Szymborska


Sezonowo i z mocą – owsianka zagęszczana bananem, na wierzchu truskawki i dżem truskawkowo rabarbarowy.

Dawno nie jadłam owsianki, to jednak zajmuje chwilę, a zrobiony dzień wcześniej koktajl – szybciej, a omlet – szybciej, a jaglanka z dodatkami ugotowana dzień wcześniej – szybciej. Z wyjątkiem omletu cała reszta na zimno, a wiosna nie oznacza, że ciepłe śniadanie nie jest już potrzebne!

Nie po to robiłam dżem, żeby stał w słoiczkach. Teraz już w 100% mogę napisać, że domowy dżem rabarbarowo truskawkowy jest świetnym dodatkiem do owsianki. Jego słodycz cieszy rano, a świeże owoce są świetnym uzupełnieniem smakowym!

Przepis na owsiankę był już wiele razy, ale nigdy za dużo instrukcji w jej przygotowaniu, tym bardziej, że sposoby jej przygotowania i u mnie się zmieniają. Zrezygnowałam z masła orzechowego – mimo, że pyszne to super kaloryczne, miód mniej kaloryczny ale też dokłada co nie co do owsianki, banan natomiast to dodatek węglowodanów.

Składniki (na 1 owsiankę):

Gruntowe, wprawdzie węgierskie ale pyszne truskawki, które smakują truskawkami fot. D.Szymborska



·      100ml mleka,
·      ½ banana,
·      4 łyżki płatków owsianych (niezmiennie M&S),
·      2 łyżki dżemu,
·      3 truskawki.

Przygotowanie:


Wlać mleko do garnka, dodać płatki i pokrojonego w plasterki banana. Gotować tak długo, aż banan będzie się rozpadał. Podawać z dżemem i świeżymi truskawkami.

3 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa