TRYB JASNY/CIEMNY

Kolorowe warzywne spaghetti z awokado i sherry

Ultra pyszny sos do makaronu fot. D.Szymborska


Bezglutenowy makaron (czyli z mąki kukurydzianej i ryżowej) smakuje „normalnie”, a przepis bazuje na tym, który znalazłam w Małej Wielkiej Księdze Makaronu. Modyfikacje duże, smak GENIALNY! Dawno nie jadłam tak dobrego sosu do makaronu, inna sprawa, że dawno nie jadłam spaghetti, ale jednak sos z tych wybitnych, imponujących smakiem, taki, który na pewno ugotuję jeszcze nie jeden raz.

Uwaga to jest kaloryczne danie, porcja to ponad 600kcal, ale za to jaki smak…..

Druga uwaga to jest pracochłonny sos, chyba, że ktoś kroi jak maszyna w słupki marchewkę i cukinię, wtedy nie problemu.

Nie spodziewałam się, że połącznenie sherry, awokado i warzyw będzie takie smaczne, oczywiście jak do czegoś się doda 30% śmietanę to zawsze jest lepiej….a tak jest i w tym przepisie, nie ma „tylko” masła, ale za to jest awokado….


Połączenie warzyw, awokado i sherry - wyśmienite! fot. D.Szymborska


Składniki (4 porcje):

·      400g makaronu (u nas zmniejszenie porcji – 85g wystarcza w zupełności!),
·      4 marchewki (obrane i pokrojone w cienkie słupki),
·      1 cukinia (umyta, osuszona i pokrojona w słupki),
·      1 doniczka bazylii albo pęczek z balkonu (jak kto woli),
·      2 awokado (miąższ ugnieciony widelcem),
·      1 cytryna (umyta, sparzona, skórka starta i sok wyciśnięty),
·      200ml śmietany w kubeczki 30%,
·      100ml sherry,
·      oliwa z oliwek do smażenia,
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzać oliwę, gdy jest gorąca smażyć marchewkę przez 3 minuty, dodać cukinię, następnie wlać sherry, poczekać aż odparuję (trochę) dodać miąższ z awokado, po chwili dolać śmietanę, doprawić (pieprz, sól), wlać sok z cytryny i dodać skórkę i siekaną bazylię. Wszystko starannie wymieszać. Podawać z makaronem i u nas jeszcze był filet z piersi kurczaka zagrodowego podsmażony wcześniej na oliwie.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa