Kolorowe warzywne spaghetti z awokado i sherry
Ultra pyszny sos do makaronu fot. D.Szymborska |
Bezglutenowy makaron (czyli z mąki kukurydzianej i ryżowej) smakuje
„normalnie”, a przepis bazuje na tym, który znalazłam w Małej Wielkiej Księdze
Makaronu. Modyfikacje duże, smak GENIALNY! Dawno nie jadłam tak dobrego sosu do
makaronu, inna sprawa, że dawno nie jadłam spaghetti, ale jednak sos z tych
wybitnych, imponujących smakiem, taki, który na pewno ugotuję jeszcze nie jeden
raz.
Uwaga to jest kaloryczne danie, porcja to ponad 600kcal, ale za to jaki
smak…..
Druga uwaga to jest pracochłonny sos, chyba, że ktoś kroi jak maszyna w
słupki marchewkę i cukinię, wtedy nie problemu.
Nie spodziewałam się, że połącznenie sherry, awokado i warzyw będzie
takie smaczne, oczywiście jak do czegoś się doda 30% śmietanę to zawsze jest
lepiej….a tak jest i w tym przepisie, nie ma „tylko” masła, ale za to jest
awokado….
Połączenie warzyw, awokado i sherry - wyśmienite! fot. D.Szymborska |
Składniki (4 porcje):
·
400g makaronu (u nas zmniejszenie
porcji – 85g wystarcza w zupełności!),
·
4 marchewki (obrane i pokrojone w
cienkie słupki),
·
1 cukinia (umyta, osuszona i
pokrojona w słupki),
·
1 doniczka bazylii albo pęczek z
balkonu (jak kto woli),
·
2 awokado (miąższ ugnieciony
widelcem),
·
1 cytryna (umyta, sparzona, skórka
starta i sok wyciśnięty),
·
200ml śmietany w kubeczki 30%,
·
100ml sherry,
·
oliwa z oliwek do smażenia,
·
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, gdy jest gorąca smażyć marchewkę przez 3
minuty, dodać cukinię, następnie wlać sherry, poczekać aż odparuję (trochę)
dodać miąższ z awokado, po chwili dolać śmietanę, doprawić (pieprz, sól), wlać
sok z cytryny i dodać skórkę i siekaną bazylię. Wszystko starannie wymieszać.
Podawać z makaronem i u nas jeszcze był filet z piersi kurczaka zagrodowego
podsmażony wcześniej na oliwie.
Komentarze
Prześlij komentarz