TRYB JASNY/CIEMNY

Faszerowana cebula na sposób grecki

Pyszne danie kuchni greckiej, przepis według Pascala Brodnickiego fot. D.Szymborska


Już trochę czasu od warsztatów z Pascalem Brodnickim minęło, a jeszcze tyle przepisów zostało do opisania. 

Warsztaty były poświęcone kuchni greckiej (Lidl właśnie zaczął sprzedaż „tematycznych” produktów). 

Na mnie największe wrażenie (smakowe) w czasie warsztatów zrobiły pieczone cebule. Rewelacyjne, bardzo efektowne danie. 

Niestety nie należy do najszybszych w przygotowaniu, bo cebulę trzeba najpierw ugotować, przygotować farsz i dopiero upiec. Jednak warto spędzić trochę czasu w kuchni.




Składniki:

·      Cebula czerwona,
·      Mięso wieprzowe z łopatki,
·      Mięta,
·      Feta,
·      Papryka,
·      Sól i pieprz,
·      Oliwa.

Przygotowanie:


Cebule ugotować w lekko osolonej wodzie – 40 minut. Ostudzić. Odciąć górę, wydrążyć delikatnie środek, tak żeby została tylko jedna warstwa – to ona będzie stanowić swoistą mieszczkę. Wydrążoną cebulę posiekać. Na oliwie usmażyć mięso wieprzowe, doprawić, dodać dużo mięty, wymieszać z posiekaną w kostkę papryką, cebulą, fetą. Tak przygotowany farsz „załadować” do cebuli, włożyć do rozgrzanego na 160 stopni piekarnika i piec minimum 40 minut, trzeba sprawdzać w jakim stanie są cebulowe „koszyczki”. Podawać na liściach sałat, można, tak jak na zdjęciu danie przybrać jadalnymi kwiatami. Smakuje wybornie, zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa