Faszerowana cebula na sposób grecki
Pyszne danie kuchni greckiej, przepis według Pascala Brodnickiego fot. D.Szymborska |
Już trochę czasu od warsztatów z Pascalem Brodnickim minęło, a jeszcze
tyle przepisów zostało do opisania.
Warsztaty były poświęcone kuchni greckiej
(Lidl właśnie zaczął sprzedaż „tematycznych” produktów).
Na mnie największe
wrażenie (smakowe) w czasie warsztatów zrobiły pieczone cebule. Rewelacyjne,
bardzo efektowne danie.
Niestety nie należy do najszybszych w przygotowaniu, bo
cebulę trzeba najpierw ugotować, przygotować farsz i dopiero upiec. Jednak
warto spędzić trochę czasu w kuchni.
Składniki:
·
Cebula czerwona,
·
Mięso wieprzowe z łopatki,
·
Mięta,
·
Feta,
·
Papryka,
·
Sól i pieprz,
·
Oliwa.
Przygotowanie:
Cebule ugotować w lekko osolonej wodzie – 40 minut. Ostudzić. Odciąć
górę, wydrążyć delikatnie środek, tak żeby została tylko jedna warstwa – to ona
będzie stanowić swoistą mieszczkę. Wydrążoną cebulę posiekać. Na oliwie usmażyć
mięso wieprzowe, doprawić, dodać dużo mięty, wymieszać z posiekaną w kostkę
papryką, cebulą, fetą. Tak przygotowany farsz „załadować” do cebuli, włożyć do
rozgrzanego na 160 stopni piekarnika i piec minimum 40 minut, trzeba sprawdzać
w jakim stanie są cebulowe „koszyczki”. Podawać na liściach sałat, można, tak
jak na zdjęciu danie przybrać jadalnymi kwiatami. Smakuje wybornie, zarówno na
ciepło jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz