TRYB JASNY/CIEMNY

Curry z sałaty rzymskiej i orzechów

Tak jest naprawdę prościej - wszystko przygotowane w miseczkach potem gotowanie jest przyjemnością! fot. D.Szymborska


Curry to takie słowo określające tak wiele dań, że pod tą nazwą może kryć się wszystko. Tym razem curry jest przyprawą dodaną do sałaty rzymskiej, orzechów i pomidorów.

Już kiedyś przygotowywałam sos używając zamiast pakczoj sałaty rzymskiej. Teraz zmodyfikowałam sposób, jest moim zdaniem dużo smaczniej. Na zdjęciu sos w wersji łagodnej, można go wyostrzyć dodając szalotki lub zmienić opcję z wegańskiej na mięsną dodając kurczaka smażonego na oleju arachidowym.

Sos przygotowuje się szybko, świetnie smakuje i tak naprawdę to nadaje się do wszystkiego – ziemniaki, makaron pszenny, makaron ryżowy, kasze.

Składniki (na 4 porcje):


A tak wygląda efekt końcowy fot. D.Szymborka


·      1 duża sałata rzymska lub 4 małe,
·      puszka orzeszków ziemnych niesolonych,
·      olej arachidowy,
·      puszka pomidorów (im lepsze jakościowo tym smaczniejszy będzie sos),
·      sól, pieprz, 3 stołowe łyżki curry.

Przygotowanie:


Rozgrzać olej z orzeszków arachidowych, orzeszki wrzucić na moment do blendera – tak by były pokruszone. Usmażyć na oleju, doprawić 2 łyżkami curry. Uważać by ich nie spalić. Zdjąć z patelni. Patelnię umyć albo wziąć drugą, jak kto woli. Znów rozgrzać olej arachidowy, wrzucić pokrojoną w paseczki sałatę rzymską (bez twardych części), smażyć chwilę, dodać orzeszki i pomidory, doprawić solą, pieprzem i dodać ostatnią łyżkę curry. Smażyć jeszcze chwilę. Po chwili sos będzie gotowy.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. eeee jesteś pewna? to tak pojemna nazwa, że jestem przekonana, że jakieś curry jadłaś :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa