Zapiekanka grecka z grillowanego bakłażana i fety
Takie proste - takie pyszne, dobre na ciepło i na zimno fot. D.Szymborska |
Tak się zastanawiam czy ostatnio spędziłam więcej niż godzinę coś
gotując? Jeżeli można liczyć, że zamieszanie co pewien czas musu się
kwalifikuje to, tak, jeżeli nie to ostatnio wszystko co przygotowuje jest z
tych szybkich. Wiosna, w kuchni gorąco to lepiej coś
zdrowego/szybkiego/smacznego* (*nic nie można skreślać!) zjeść i popędzić na
trening!
Zapiekanka grecka w mojej ekspresowej wersji, to 30 minut przy
rozgrzanej kuchence (bo i patelnia grillowa ciepła i piekarnik grzeje). Można ją
jeść też na zimno, w obu przypadkach świetnie smakuje.
Składniki (dwie duże porcje, albo jako przystawka dla kilku osób):
·
1 bakłażan,
·
oliwa w sprayu, lub pędzelek do
smarowania patelni grillowej i zwykła oliwa,
·
tuńczyk w oleju (100g),
·
feta (100g),
·
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową, skropić albo posmarować oliwą. Bakłażana
umyć i pokroić w plastry. Grillować partiami. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie
żaroodporne wysmarować oliwą, układać warstwę zgrillowanego bakłażana, tuńczyka
z fetą. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na ostatniej warstwie zgrillowanych
bakłażanów ułożyć kosteczki fety, piec minimum 20 minut.
Mniam, uwielbiam takie żarełko. Też podobne robiłam, tzn. z tych samych składników, ale na jednej patelni żeby szybciej było - wyszło mega pycha
OdpowiedzUsuń