TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka grecka z grillowanego bakłażana i fety

Takie proste - takie pyszne, dobre na ciepło i na zimno fot. D.Szymborska


Tak się zastanawiam czy ostatnio spędziłam więcej niż godzinę coś gotując? Jeżeli można liczyć, że zamieszanie co pewien czas musu się kwalifikuje to, tak, jeżeli nie to ostatnio wszystko co przygotowuje jest z tych szybkich. Wiosna, w kuchni gorąco to lepiej coś zdrowego/szybkiego/smacznego* (*nic nie można skreślać!) zjeść i popędzić na trening!

Zapiekanka grecka w mojej ekspresowej wersji, to 30 minut przy rozgrzanej kuchence (bo i patelnia grillowa ciepła i piekarnik grzeje). Można ją jeść też na zimno, w obu przypadkach świetnie smakuje.

Składniki (dwie duże porcje, albo jako przystawka dla kilku osób):


·      1 bakłażan,
·      oliwa w sprayu, lub pędzelek do smarowania patelni grillowej i zwykła oliwa,
·      tuńczyk w oleju (100g),
·      feta (100g),
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię grillową, skropić albo posmarować oliwą. Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Grillować partiami. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, układać warstwę zgrillowanego bakłażana, tuńczyka z fetą. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na ostatniej warstwie zgrillowanych bakłażanów ułożyć kosteczki fety, piec minimum 20 minut.




Komentarze

  1. Mniam, uwielbiam takie żarełko. Też podobne robiłam, tzn. z tych samych składników, ale na jednej patelni żeby szybciej było - wyszło mega pycha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa