Czerwony kurczak w cytrusach – pomysł na grillowe danie
Ślicznie, pysznie i małokalorycznie! Wszystko zależy od dodatków fot. D.Szymborska |
Trzeci numer polskiego Good Food jest coraz bardziej wymiętoszony,
zakładek i karteczek masę. A to dlatego, że przepisów, które mi się podobają
zatrzęsienie!
Strona 104 to przepis na czerwonego kurczaka w cytrusach. Jak to bywa w
przypadku GF niedoszacowany czas pieczenia, albo po prostu niedobrze opisany,
bo przecież wszystko zależy od wielkości kawałków mięsa! Na przepisie się
wzorowałam bo….mi się obrazek spodobał! A moja wersja czerwonego kurczaka wyglądała
nawet lepiej niż na zdjęciu!
Warto jeszcze dodać, że im dłużej (czyli więcej ni 30 minut) marynujemy
mięso tym lepiej smakuje.
Składniki:
Grillowane pomarańcze są pyszne, ich sok jest aromatyczny i co ciekawe smakuje trochę wędzoną papryką fot. D.Szymborska |
·
8 udek kurczaka,
·
250ml czerwonego wina,
·
3 łyżki oliwy,
·
3 pomarańcze plus sok i skórka z
jednej (dodatkowej),
·
4 ząbki czosnku,
·
świeże oregano (dopóki rośnie na
balkonie to suszonego w ogóle nie używam).
Przygotowanie:
Zdjąć skórę z udek kurczaka. Naciąć mięso. Zamarynować w soku z
pomarańczy, winie, oliwie i dorzucić zmiażdżone ząbki czosnku i oregano.
Wyciągnąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym i grillować przez
około 25 minut. Następnie rozgrzać piekarnik na 160 stopni i włożyć kurczaka w
naczyniu żaroodpornym, żeby „doszedł”.
Wtedy zająć się grillowaniem połówek pomarańczy. Wcześniej trzeba je
starannie umyć i przelać wrzątkiem, przeciąć na pół i grillować.
Podawać razem z kurczakiem, świetnie, jako dodatek nadają się do tego
młode ziemniaki polane roztopionym masłem. Porcja kurczaka to około 400kcal, w
tym 29g węglowodanów, 25g tłuszczu…..świetne danie na upały, pod warunkiem, że
my je jemy a nie stoimy najpierw przy grillu a potem przy piekarniku….
Komentarze
Prześlij komentarz