Jak zrobić dżem truskawkowy? Czyli frajda z domowych przetworów!
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo trzeci słoiczek już zapakowany na prezent....fot. D.Szymborska |
Nie jest tak źle nie piorę w łupinach orzechów, nie tkam swoich ubrań
ale w kuchni znikają półprodukty, nie wspominając o „gotowcach”.
Wszystko od podstaw. Dzięki temu wiem do końca co zjadam, kontroluję
dodatki i zwyczajnie nie używam „ulepszaczy”.
Część przygotowywanych w domu rzeczy jest tańsza niż takie kupowane w
sklepie, bywa też, że domowa „fabryka” okazuje się dużo bardziej kosztowna od
tego co mogłabym kupić w sklepie.
Oto lista rzeczy przygotowywanych „od zera” w domu:
·
Domowe wędliny (z kurczaka),
·
Sos pomidorowy,
·
Dżem śliwkowy,
·
Dżem truskawkowy.
Nigdy do końca nie jestem pewna na co teraz jest sezon, do tego bywa,
że jakieś owoce się pojawiają, są bardzo tanie i potem zupełnie, nie wiadomo
kiedy znikają.
Truskawki na szczęście trudno przegapić. A przepis na domowy dżem jest
bardzo prosty a robienie dżemów (przynajmniej dla mnie) jest ogromną frajdą, do
tego nawet nie taką czasochłonną. Owszem takie dżemy powstają „na wiele razy”
bo nie mam czasu żeby stać przy kuchni przez cały dzień, a nawet jakbym miała
czas to bym nie miała ochoty!
By przygotować domowy dżem truskawkowy – 3 słoiczki po 0.24L
potrzebujemy:
Czasem warto kupić jakiś bardziej "fikuśny" słoik bo ten sam dżem tak zawekowany wygląda dużo ładniej fot. D.Szymborska |
·
1.5g truskawek,
·
500g cukru,
·
sok z 2 cytryn,
·
3 słoiczki z nakrętkami (ja zawsze
wolę mieć jedną nakrętkę więcej, tak na wszelki wypadek by być pewnym, że będę
miała czym zamknąć słoik).
Przygotowanie:
Jak się nie używa cukru do przetworów to nie zachodzą niektóre reakcje
chemiczne, w efekcie słoik może postać kilka tygodni i zawartość ma dużą szansę
się zacząć psuć. Wersja z cukrem, z pewnością mniej zdrowa ale „pewna”. Takie dżemy
można dawać w prezentach, ale to tym to przy innej okazji, bo jadalne prezenty
są ostatnio hitem!
Słoiki wygotować, zakrętki też, wytrzeć do sucha czystą ściereczką.
Truskawki starannie umyć, pozbyć się szypułek – ja wycinam a nie urywam –
szybciej i precyzyjniej.
Truskawki wrzucić do garnka zasypać cukrem i dodać sok z cytryny.
Gotować aż powstanie piana, delikatnie ją zebrać, pogotować jeszcze chwilę.
Chochelką nabierać truskawki do słoików, ja to co zostało i przypomina gęsty
syrop przelałam do oddzielnego słoiczka (nie miałam butelki) to będzie jako
dodatek do deserów (których na razie nie robię, ale może kiedyś zacznę). Słoiki
starannie zakręcić i ustawić denkiem do dołu. Poczekać aż dżem ostygnie. Można
długo przechowywać, można od razu zjeść. Ten słodki dżem świetnie nadaje się do
owsianek, jaglanek, jogurtów….
Też ostatnio przetwarzamy we własnym zakresie co tylko się da :) Ostatnio robiliśmy mus na bazie rabarbaru.
OdpowiedzUsuńTo super zabawa prawda? Robienie przetworów bardzo "wciąga" :) Rabarbar jest super wdzięcznym składnikiem dżemów i musów :) czyli nie tylko u mnie przybywa słoiczków :)
Usuńextra! Dżemy to naprawdę prosta sprawa,a jak miło, kiedy w takim październiku otwierasz dżem truskawkowy do owsianki... :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj upiekłam truskawki z dodatkiem octu balsamicznego. Nie wekowałam, bo wyszły małe 3 słoiki, więc zjemy do końca tyg... Smak nieziemski! Dodałam to do jaglanki, pycha, polecam :)
ps. truskawki się świetnie ze świeżym rozmarynem komponują, polecam taki dżem zrobić!
UsuńUwielbiam domowe dżemy! Można kombinować ze smakami, dosłodzić według upodobań... Pycha :)
OdpowiedzUsuń