Makaron azjatycki z kiełkami pora i bento dla sportowców
Pyszne, bezglutenowe danie, które można jeść i na ciepło i na zimno! fot. D.Szymbroska |
Bezglutenowo i pysznie! A kiełki pora to hit sezonu jak dla mnie. Od
dawna używam kiełków falosli mung, lubię ich chrupkość, świetnie pasują do
azjatyckich makaronów, za kiełkami rzodkiewkowymi nie przepadam, a do tygodnia
uwielbiam kiełki pora!
Oliwia Bernady, szefowa kuchni w Hotel Poziom511 podała marynowanego
jesiotra z jednodniowymi kiełkami pora – dla mnie strzał w dziesiątkę, tym
sposobem kiełki pora są w lodówce i trafiają do wielu dań! A z azjatyckim
makaronem są przepyszne!
Jednym ze sponsorów biegu w Wiązowne (relacja TUTAJ) był Adidas, w
pakiecie startowym znalazłam takie jedzeniowe pudełko. Jest nowe pudełko jest
BENTO!
Niektórzy mówią, piszą o tym jak to w upały nie są głodni, cóż ja się
do tej grupy nie zaliczam. A makaron po azjatycku smakuje wybornie zarówno na
ciepło jak i na zimno. A pudełko fajne, sprawdziło się!
Składniki (2 porcje):
Super smaczne BENTO fot. D.Szymborska |
·
100 gramów makaronu ryżowego, 5mm,
·
sól,
·
cukier,
·
sos sojowy,
·
sos rybny,
·
ocet ryżowy,
·
200g filetu z indyka (jak tylko
możliwe warto go zamarynować wcześniej w sosie sojowym i occie ryżowym),
·
marchewka krojona w słupki,
·
fasolka (mrożona) drobna (2
garście),
·
25g kiełków z fasoli mung,
·
10g kiełków z pora,
·
grzybki mun (zalane wrzątkiem na 5
minut),
·
pietruszka krojona w słupki,
·
olej z orzeszków arachidowych,
·
½ limonki.
Przygotowanie:
Filet z indyka zamarynować i usmażyć na oleju arachidowym, ja najbardziej lubię pokrojony w paski. Zdjąć z woka lub patelni, rozgrzać olej arachidowy, wrzuć warzywa, doprawić sosami. Makaron ugotować lub tylko zamoczyć we wrzątku – zależy od producenta, zahartować zimną wodą i dodać do warzyw i grzyby, wymieszać, dodać usmażonego indyka. Kiełki umyć i dorzucić pod koniec smażenia (fasolowe), podawać z kiełkami pora i sokiem z limonki. Makaron świetnie smakuje na zimno! Ot takie bento dla sportowców, warto pamiętać by dołożyć linkę do pudełka! Kiełki pora dodajemy dopiero wtedy gdy pakujemy bento do torby, im dłużej są w lodówce tym lepiej smakują!
Komentarze
Prześlij komentarz