TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron azjatycki z kiełkami pora i bento dla sportowców

Pyszne, bezglutenowe danie, które można jeść i na ciepło i na zimno! fot. D.Szymbroska


Bezglutenowo i pysznie! A kiełki pora to hit sezonu jak dla mnie. Od dawna używam kiełków falosli mung, lubię ich chrupkość, świetnie pasują do azjatyckich makaronów, za kiełkami rzodkiewkowymi nie przepadam, a do tygodnia uwielbiam kiełki pora!

Oliwia Bernady, szefowa kuchni w Hotel Poziom511 podała marynowanego jesiotra z jednodniowymi kiełkami pora – dla mnie strzał w dziesiątkę, tym sposobem kiełki pora są w lodówce i trafiają do wielu dań! A z azjatyckim makaronem są przepyszne!

Jednym ze sponsorów biegu w Wiązowne (relacja TUTAJ) był Adidas, w pakiecie startowym znalazłam takie jedzeniowe pudełko. Jest nowe pudełko jest BENTO!

Niektórzy mówią, piszą o tym jak to w upały nie są głodni, cóż ja się do tej grupy nie zaliczam. A makaron po azjatycku smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. A pudełko fajne, sprawdziło się!

Składniki (2 porcje):


Super smaczne BENTO fot. D.Szymborska


·      100 gramów makaronu ryżowego, 5mm,
·      sól,
·      cukier,
·      sos sojowy,
·      sos rybny,
·      ocet ryżowy,
·      200g filetu z indyka (jak tylko możliwe warto go zamarynować wcześniej w sosie sojowym i occie ryżowym),
·      marchewka krojona w słupki,
·      fasolka (mrożona) drobna (2 garście),
·      25g kiełków z fasoli mung,
·      10g kiełków z pora,
·      grzybki mun (zalane wrzątkiem na 5 minut),
·      pietruszka krojona w słupki,
·      olej z orzeszków arachidowych,
·      ½ limonki.

Przygotowanie:


Filet z indyka zamarynować i usmażyć na oleju arachidowym, ja najbardziej lubię pokrojony w paski. Zdjąć z woka lub patelni, rozgrzać olej arachidowy, wrzuć warzywa, doprawić sosami. Makaron ugotować lub tylko zamoczyć we wrzątku – zależy od producenta, zahartować zimną wodą i dodać do warzyw i grzyby, wymieszać, dodać usmażonego indyka. Kiełki umyć i dorzucić pod koniec smażenia (fasolowe), podawać z kiełkami pora i sokiem z limonki. Makaron świetnie smakuje na zimno! Ot takie bento dla sportowców, warto pamiętać by dołożyć linkę do pudełka! Kiełki pora dodajemy dopiero wtedy gdy pakujemy bento do torby, im dłużej są w lodówce tym lepiej smakują!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa