Paszteciki z chleba tostowego – super prosty przepis
Coś dla osób, którym nie wychodzi ciasto naleśnikowe (czyli mnie) fot. D.Szymborska |
Potrzebowałam kilka kromek chleba tostowego, bo obiecałam, że zrobię
amerykańskie grzanki, czyli takie zapiekane ze specjalnej „maszyny” zwanej
sandwicherem. W osiedlowym sklepiku nie było małego chleba tostowego, kupiłam
duży.
Gdzieś, kiedyś w sieci trafiłam, na wydawało mi się super obrzydliwe
danie – parówki w chlebie tostowym. Jednak gdy wyciągniemy parówkę (albo jej w
ogóle nie włożymy do środka) użyjemy dobrego sera żółtego, smacznej szynki,
jajka od wybieganej kury to w efekcie, przy użyciu chleba tostowego i odrobiny
wyobraźni na nasz talerz trafią pyszne paszteciki tostowe!
Nie umiem gotować bez próbowania, nigdy nie podam czegoś czego smaku
nie sprawdziłam, i w przypadku pasztecików tostowych, byłam pozytywnie
zaskoczona ich smakiem! Wałkowanie chleba tostowego ma sens!!!
Przepis na szybkie śniadanie albo kaloryczny podwieczorek!
Składniki - 4 paszteciki tostowe:
Pysznie i kalorycznie! fot. D.Szymborska |
·
4 kromki chleba tostowego,
·
4 plasterki sera żółtego,
·
4 plasterki szynki,
·
1 jajko i odrobina mleka,
·
olej do smażenia (rzepakowy),
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Odciąć skórki z kromek chleba, rozwałkować (delikatnie). Na patelni
rozgrzać olej. Jajko wbić do miski, dodać odrobinę mleka, doprawić i starannie
rozbełtać. Zawijać ruloniki – rozwałkowana kromka chleba + plaster sera +
plaster szynki. Zwinąć i ścisnąć, następnie zamoczyć w jajku z mlekiem. Smażyć
w oleju, koniecznie odsączyć tłuszcz na ręczniku papierowym.
Podawać jako dodatek do dania głównego albo na śniadanie lub
podwieczorek.
Oj, jakoś nie przekonują mnie te paszteciki :)
OdpowiedzUsuńmnie też nie przekonywały dopóki nie spróbowałam :)
Usuń