Lekki sos pieczarkowy – danie bezglutenowe, wysokowęglowodanowe
Takie, proste, takie pyszne i do tego małokaloryczne! fot. D.Szymborska |
Uwielbiam sos pieczarkowy, ale…no właśnie ilość śmietany nie zachęca do
przygotowywania tego sosu, gdy jest się na diecie. Dlatego szukam usprawnień,
zmian, które dania kaloryczne czynią bardziej dietetycznymi, ale – i to jest
najtrudniejsze zadanie – wciąż smacznymi. To żadna sztuka zamienić śmietanę na
jogurt – tylko co ze smakiem?! Denerwują mnie takie rady, bo przecież jeżeli w
przepisie jest śmietana to nie jest ona tam bez powodu…..
Tym razem w sosie jest ¼ zwykłej ilości śmietany! A smak? Ha! Tutaj jest
miłe zaskoczenie – moim zdaniem taki lekki sos, teraz w ciepłe dni smakuje dużo
lepiej niż „zwykły pieczarkowy”. Cały sekret polega na tym, by zamiast
bezmyślnie wlewać śmietanę, to zastąpić jej znaczną ilość bulionem warzywnym, a
że białe wino jest znane z tego, że poprawia smak to też warto je dodać!
Danie wygląda super, smakuje świetnie, a makaron – dalej bezglutenowy.
Czyli dieta w pełni i smak też!
Składniki (4 porcje):
·
Filet z kurczaka zagrodowego –
300g (tak, tak dużo białka potrzebuje na obecnym etapie treningowym),
·
Po 75g makaronu na porcję – gotujemy
w garnkach różne, te z glutenem i bez,
·
700g pieczarek (dużo bo się
kurczą),
·
100ml wina białego,
·
150ml bulionu warzywnego,
·
pęczek pietruszki,
·
70ml śmietany 36%,
·
pieprz i sól i płatki chilli,
·
oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w drobne kawałki usmażyć na
oliwie, nie zapomnieć o soli i pieprzu. Makaron – ten bezglutenowy wstawić do
gotowania – dużo dłużej się gotuje niż „normalny”. Pieczarki obrać i pokroić w
plastry, smażyć pieczarki, dolać bulionu i wina, poczekać aż część odparuje, w
części bulionu rozprowadzić śmietanę – tak by się nie ścięła, wszystko
wymieszać starannie, dodać dużo siekanej pietruszki (słowo pęczek jest umowne,
bo ścinałam ją na balkonie z wielkiej donicy). Ja jadłam bez parmezanu tylko ze
świeżo mielonym pieprzem – pycha!
Komentarze
Prześlij komentarz