2 czerwca 2015

Domowa konfitura truskawkowa – przepis

3 pełne słoiczki i jeden "na teraz" fot. D.Szymborska


Pewno można jeszcze poczekać na tańsze truskawki, ale co będzie jak zacznie padać i deszcze nie będą chciały się skończyć, truskawki będą zgniłe i brzydkie.

Myślę, że teraz jest dobry moment by zacząć eksperymenty z konfiturą truskawkową. W sklepach pojawiły się słoiki, nie trzeba już jeździć do jakiś dziwnych hurtowni – sezon przetworów powoli się rozkręca.

Konfitura z truskawek to dla mnie słodki dodatek do owsianki, jogurtu. W tej wersji jest słodko – tak dodałam białego cukru ale słodycz jest przełamana cierpkością limonek i cytryn.

Samo przygotowanie konfitury nie jest jakieś super czasochłonne, wymagające cierpliwości – spokojnego rozpuszczania cukru w soku, a potem delikatnego mieszania (co pewien czas).

Z 1kg truskawek, 3 limonek, 1 cytryny uzyskałam 3 pełne słoiczki i jeden, który do zjedzenia „od razu”.  Słoiczki mają pojemność 0.2 litra, więc do dużych nie należą. Zdecydowanie wolę zamykać moje dżemy, konfitury czy musy w małych słoiczkach – wiem, że je zjem nie będą stały i pleśniały w lodówce.

Składniki (4 słoiczki po 0.2l):


Słodko i pysznie fot. D.Szymborska



·      1 kg małych, ładnych truskawek,
·      3 limonki,
·      1 cytryna,
·      0.7 kg cukru

Przygotowanie:

Truskawki starannie umyć, obrać z szypułek, ja z reguły wybieram szybki sposób odkrojenia góry. Im drobniejsze truskawki tym nasza konfitura będzie lepsza. Wycisnąć sok z limonek i cytryny, zagotować w  garnku, dodać cukru i bardzo stanie mieszać, uważać żeby nie przypalić. Gdy cukier się rozpuści, powoli dodać truskawki, gotować aż powstanie piana – zdjąć pianę łyżką. Słoiki zagotować, pokrywki również, po wytarciu gorącą szmatką pakować do nich konfitury, wycierać brzegi, zakręcać starannie i mocno i ustawiać do wystygnięcia, do góry dnem. Jeżeli konfitur nie jest zbyt dużo to taki słoiczek zostawić do zjedzenia i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Czas przygotowywania tej konfitury to około 1.5h – z myciem owoców, gotowaniem truskawek i wygotowywaniem słoików.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa