Domowa konfitura truskawkowa – przepis
3 pełne słoiczki i jeden "na teraz" fot. D.Szymborska |
Pewno można jeszcze poczekać na tańsze truskawki, ale co będzie jak
zacznie padać i deszcze nie będą chciały się skończyć, truskawki będą zgniłe i
brzydkie.
Myślę, że teraz jest dobry moment by zacząć eksperymenty z konfiturą
truskawkową. W sklepach pojawiły się słoiki, nie trzeba już jeździć do jakiś
dziwnych hurtowni – sezon przetworów powoli się rozkręca.
Konfitura z truskawek to dla mnie słodki dodatek do owsianki, jogurtu.
W tej wersji jest słodko – tak dodałam białego cukru ale słodycz jest przełamana
cierpkością limonek i cytryn.
Samo przygotowanie konfitury nie jest jakieś super czasochłonne,
wymagające cierpliwości – spokojnego rozpuszczania cukru w soku, a potem
delikatnego mieszania (co pewien czas).
Z 1kg truskawek, 3 limonek, 1 cytryny uzyskałam 3 pełne słoiczki i
jeden, który do zjedzenia „od razu”. Słoiczki mają pojemność 0.2 litra, więc do
dużych nie należą. Zdecydowanie wolę zamykać moje dżemy, konfitury czy musy w
małych słoiczkach – wiem, że je zjem nie będą stały i pleśniały w lodówce.
Składniki (4 słoiczki po 0.2l):
Słodko i pysznie fot. D.Szymborska |
·
1 kg małych, ładnych truskawek,
·
3 limonki,
·
1 cytryna,
·
0.7 kg cukru
Przygotowanie:
Truskawki starannie umyć, obrać z szypułek, ja z reguły wybieram szybki
sposób odkrojenia góry. Im drobniejsze truskawki tym nasza konfitura będzie
lepsza. Wycisnąć sok z limonek i cytryny, zagotować w garnku, dodać cukru i bardzo stanie mieszać,
uważać żeby nie przypalić. Gdy cukier się rozpuści, powoli dodać truskawki,
gotować aż powstanie piana – zdjąć pianę łyżką. Słoiki zagotować, pokrywki
również, po wytarciu gorącą szmatką pakować do nich konfitury, wycierać brzegi,
zakręcać starannie i mocno i ustawiać do wystygnięcia, do góry dnem. Jeżeli
konfitur nie jest zbyt dużo to taki słoiczek zostawić do zjedzenia i
przechowywać przez kilka dni w lodówce. Czas przygotowywania tej konfitury to
około 1.5h – z myciem owoców, gotowaniem truskawek i wygotowywaniem słoików.
Komentarze
Prześlij komentarz