Paratha z zielonym groszkiem czyli orkiszowe, hinduskie placuszki
Placuszki mogą być przekąską albo dodatkiem do dania głównego, są delikatne ale aromatyczne fot. D.Szymborska |
Kolejny przepis z szalonych warsztatów Macieja Szaciłło – tym razem na
orkiszowy chlebek z groszkową masą. Pyszna przekąska, owszem pracochłonna, ale
warto specjalnie formować ciasto bo efektem są świetne przekładane groszkiem
placuszki. We wszystkim można dojść do wprawy w zwijaniu, wałkowaniu ciasta
też.
Miłośniczką mąki orkiszowej nie jestem ale tutaj pasowała do tych
placuszków, choć ja wolę mąki drobniej mielone.
By przygotować packi paratha potrzeba:
"Nasze" nadzienie było zbyt gęste i ciężko się je rozsmarowywało na placuszku fot. D.Szymborska |
Placuszek orkiszowy fot. D.Szymborska |
·
2 szklanki mąki orkiszowej,
·
½ łyżeczki soli,
·
wodę,
·
przed podaniem można je posmarować
masłem sklarowanym (opcjonalnie, ale jak wiadomo z masłem wszystko smakuje
lepiej).
Nadzienie groszkowe:
·
200g mrożonego groszku,
·
1 łyżka masła sklarowanego,
·
1 łyżeczka gram masali,
·
¼ łyżeczki surowego imbiru,
·
½ łyżeczki świeżo mielonej
kolendry (ziarenek),
·
½ łyżeczki otartej skórki z
cytryny,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, dodać wody – tyle by wyrobić ciasto, odstawić je
na czas przygotowywania nadzienia.
Groszek ugotować w małej ilości wody, zmielić w blenderze i dodać
przyprawy, jeżeli nadzienie jest zbyt gęste dodać odrobinę wody z gotowania
groszku.
Przygotowywanie placuszków polega na:
·
oderwaniu małej ilości ciasta –
wielkość śliwki,
·
rozwałkowaniu na krążek,
·
nałożeniu nadzienia groszkowego,
roztarcia na placuszku,
·
zrobienia mieszka i spłaszczenia
ręką,
·
znów rozwałkować na placuszek,
·
zwinąć w rulonik,
·
z rulonika zrobić ślimaczka i po
raz ostatni rozwałkować na placuszek.
Patelnię teflonową rozgrzać – bez tłuszczu. Smażyć placuszki z dwóch
stron, tak by się lekko zrumieniły. Podawać można z masłem sklarowanym.
Nie znam tych placuszków, ale uwielbiam wersje arabską :)
OdpowiedzUsuńmasz na myśli pitę? to ja jeszcze się nie nauczyłam jej piec :(
UsuńI tak na sucho się je bez sosiku?;-) Fajowe:-)
OdpowiedzUsuńmożna bez sosiku, jak pisałam w wersji wegetariańskiej można dodać masła sklarowanego, jak łatwo się domyślić w wegańskiej nie....chlebek nadaje się do maczania w różnych sosach, nie jest suchy w środku bo ma nadzienie z groszku :)
Usuń