16 czerwca 2015

Paratha z zielonym groszkiem czyli orkiszowe, hinduskie placuszki

Placuszki mogą być przekąską albo dodatkiem do dania głównego, są delikatne ale aromatyczne fot. D.Szymborska


Kolejny przepis z szalonych warsztatów Macieja Szaciłło – tym razem na orkiszowy chlebek z groszkową masą. Pyszna przekąska, owszem pracochłonna, ale warto specjalnie formować ciasto bo efektem są świetne przekładane groszkiem placuszki. We wszystkim można dojść do wprawy w zwijaniu, wałkowaniu ciasta też.

Miłośniczką mąki orkiszowej nie jestem ale tutaj pasowała do tych placuszków, choć ja wolę mąki drobniej mielone.

By przygotować packi paratha potrzeba:


"Nasze" nadzienie było zbyt gęste i ciężko się je rozsmarowywało na placuszku fot. D.Szymborska

Placuszek orkiszowy fot. D.Szymborska


·      2 szklanki mąki orkiszowej,
·      ½ łyżeczki soli,
·      wodę,
·      przed podaniem można je posmarować masłem sklarowanym (opcjonalnie, ale jak wiadomo z masłem wszystko smakuje lepiej).

Nadzienie groszkowe:

·      200g mrożonego groszku,
·      1 łyżka masła sklarowanego,
·      1 łyżeczka gram masali,
·      ¼ łyżeczki surowego imbiru,
·      ½ łyżeczki świeżo mielonej kolendry (ziarenek),
·      ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą, dodać wody – tyle by wyrobić ciasto, odstawić je na czas przygotowywania nadzienia.

Groszek ugotować w małej ilości wody, zmielić w blenderze i dodać przyprawy, jeżeli nadzienie jest zbyt gęste dodać odrobinę wody z gotowania groszku.

Przygotowywanie placuszków polega na:
·      oderwaniu małej ilości ciasta – wielkość śliwki,
·      rozwałkowaniu na krążek,
·      nałożeniu nadzienia groszkowego, roztarcia na placuszku,
·      zrobienia mieszka i spłaszczenia ręką,
·      znów rozwałkować na placuszek,
·      zwinąć w rulonik,
·      z rulonika zrobić ślimaczka i po raz ostatni rozwałkować na placuszek.


Patelnię teflonową rozgrzać – bez tłuszczu. Smażyć placuszki z dwóch stron, tak by się lekko zrumieniły. Podawać można z masłem sklarowanym.

4 komentarze:

  1. Nie znam tych placuszków, ale uwielbiam wersje arabską :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz na myśli pitę? to ja jeszcze się nie nauczyłam jej piec :(

      Usuń
  2. I tak na sucho się je bez sosiku?;-) Fajowe:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można bez sosiku, jak pisałam w wersji wegetariańskiej można dodać masła sklarowanego, jak łatwo się domyślić w wegańskiej nie....chlebek nadaje się do maczania w różnych sosach, nie jest suchy w środku bo ma nadzienie z groszku :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa