Dietetyczne paluszki z indyka z dipem z fasoli i awokado – duża porcja 400kcal
Paluszki obtaczane w płatkach owsianych ze świeżymi ziołami i dip z fasoli i awokado przygotowany na sposób pikantny fot. D.Szymborska |
Tym razem nie było zdjęcia przy przepisie, więc inwencji własnej
jeszcze więcej niż normalnie. Przepis przeczytałam w BBC Good Food Polska, na
stronie 81. I o dziwo czas pieczenia mięsa się zgadzał – po 12 minutach było
dobre!
Paluszki z indyka okej, ale za to dip z fasoli i awokado to mistrzostwo
świata. Przepisu się nie trzymałam bo moim zdaniem byłby za bardzo mdły. Moja
wersja pikantna i pyszna.
Ten zestaw zamierzam jeszcze powtórzyć ale zmodyfikuję sposób
przygotowania indyka, ze zdrowego piecznie, braku mąki przy panierowaniu
zamierzam zrezygnować na rzecz porządnej panierki i smażenia w głębokim oleju –
będzie dużo tłuściej ale myślę, że smaczniej.
Dip natomiast będę przygotowywać DOKŁADNIE tak jak zrobiłam ostatnio, z
prostej przyczyny jest super smaczny! Do tego moim zdaniem będzie się nadawał
świetnie do fajitas albo kanapek….
Składnki – dip:
·
Puszka białej fasoli – bardzo ważne
jest to by ją nie tylko odcedzić ale bardzo starannie przepłukać,
·
Dwie garście pomidorków
koktajlowych,
·
4 łodyżki dymki (zielone),
·
pieprz, sól,
·
1 awokado (dojrzałe!),
·
skórka z jednej limonki (starta),
·
sok z 2 limonek,
·
łyżeczka (tak!!!) Tabasco.
Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki. Dip włożyć do lodówki, po kilku
godzinach chłodzenia będzie jeszcze bardziej smaczny.
Dip jakiegoś super koloru to nie ma, ale za to jak smakuje! fot. D.Szymborska |
Składnki – paluszki z indyka:
·
ja liczę po 100g mięsa na osobę,
·
płatki owsiane,
·
2 rozbełtane jajka,
·
siekane oregano (świeże),
·
pieprz, sól i wędzona papryka.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Mięso pokroić w większe paski.
Zamoczyć w rozbełtanym jajku, potem w płatkach owsianych z ziołami i
przyprawami. Ułożyć na folii aluminiowej, piec w piekarniku przez 12 minut.
Podawać z dipem i granatem.
Świetny przepis! Na pewno wypróbuję go na dniach jako urozmaicenie diety. Pozdrawiam i dzięki
OdpowiedzUsuńświetny, to po takiej deklaracji czekam na zdjęcie obiadu/kolacji i życzę smacznego :)
UsuńMmm, ten dip <3 Na pewno był pyszny. Ale ja też bym usmażyła mięso :p
OdpowiedzUsuńnie ma co narzekać to pieczone też było pyszne, ale od czego jest drugie podejście do przepisu - wtedy można "ulepszać" :)
Usuń