TRYB JASNY/CIEMNY

Dietetyczne paluszki z indyka z dipem z fasoli i awokado – duża porcja 400kcal

Paluszki obtaczane w płatkach owsianych ze świeżymi ziołami i dip z fasoli i awokado przygotowany na sposób pikantny fot. D.Szymborska


Tym razem nie było zdjęcia przy przepisie, więc inwencji własnej jeszcze więcej niż normalnie. Przepis przeczytałam w BBC Good Food Polska, na stronie 81. I o dziwo czas pieczenia mięsa się zgadzał – po 12 minutach było dobre!

Paluszki z indyka okej, ale za to dip z fasoli i awokado to mistrzostwo świata. Przepisu się nie trzymałam bo moim zdaniem byłby za bardzo mdły. Moja wersja pikantna i pyszna.

Ten zestaw zamierzam jeszcze powtórzyć ale zmodyfikuję sposób przygotowania indyka, ze zdrowego piecznie, braku mąki przy panierowaniu zamierzam zrezygnować na rzecz porządnej panierki i smażenia w głębokim oleju – będzie dużo tłuściej ale myślę, że smaczniej.

Dip natomiast będę przygotowywać DOKŁADNIE tak jak zrobiłam ostatnio, z prostej przyczyny jest super smaczny! Do tego moim zdaniem będzie się nadawał świetnie do fajitas albo kanapek….

Składnki – dip:


·      Puszka białej fasoli – bardzo ważne jest to by ją nie tylko odcedzić ale bardzo starannie przepłukać,
·      Dwie garście pomidorków koktajlowych,
·      4 łodyżki dymki (zielone),
·      pieprz, sól,
·      1 awokado (dojrzałe!),
·      skórka z jednej limonki (starta),
·      sok z 2 limonek,
·      łyżeczka (tak!!!) Tabasco.

Przygotowanie:

Zmiksować wszystkie składniki. Dip włożyć do lodówki, po kilku godzinach chłodzenia będzie jeszcze bardziej smaczny.

Dip jakiegoś super koloru to nie ma, ale za to jak smakuje! fot. D.Szymborska


Składnki – paluszki z indyka:

·      ja liczę po 100g mięsa na osobę,
·      płatki owsiane,
·      2 rozbełtane jajka,
·      siekane oregano (świeże),
·      pieprz, sól i wędzona papryka.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Mięso pokroić w większe paski. Zamoczyć w rozbełtanym jajku, potem w płatkach owsianych z ziołami i przyprawami. Ułożyć na folii aluminiowej, piec w piekarniku przez 12 minut.

Podawać z dipem i granatem.



Komentarze

  1. Świetny przepis! Na pewno wypróbuję go na dniach jako urozmaicenie diety. Pozdrawiam i dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny, to po takiej deklaracji czekam na zdjęcie obiadu/kolacji i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Mmm, ten dip <3 Na pewno był pyszny. Ale ja też bym usmażyła mięso :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma co narzekać to pieczone też było pyszne, ale od czego jest drugie podejście do przepisu - wtedy można "ulepszać" :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa