Wakame czyli undaria pierzastodzielna i algi morskie
Wakame i algi morskie - fotogeniczne i pyszne fot. D.Szymborska |
Zielone jest dobre! Wakame i algi. Super zestaw!
Nie wdając się w systematykę biologiczną, wakame to glony, pyszne
glony. Do tego bardzo zdrowe! Świeże masa (potem się je się suszy) zawiera (na
100g) ponad 11g białka, mniej niż 0.5 tłuszczu i ponad 37g węglowodanów
(skrobi, celulozy), jakby tego było mało to substancje mineralne (tez popiół)
to około 31 gramów. Nieźle jak na coś zielonego z morza!
Suszone wakame ma zaledwie 44 kcal na 100g. Czyli pysznie i
niekalorycznie! W mojej mieseczce podane na sposób chiński z marchewką i
sezamem.
Pół miseczki wypełniały algi morskie. Pyszne, chrupiące i intensywnie
zielone są świetnym źródłem białka, lepszym niż mięso! Algi zawierają 65%
białka, mają bardzo dużo witamin (B12, A, B1, B2, D, E, K), minerałów jak
żelazo, potas, selen.
Jedna mieszczka pełna zielonych przysmaków może bardzo dobrze odżywić
mój organizm. Ponieważ wciąż wychodzę z założenia, że niesmacznych rzeczy nie
jem, to tutaj można powiedzieć, że superfoods stają na wysokości smakowego
zadania. Jest pysznie i super zdrowo.
Kilka miesięcy temu pisałam o superżywności – tak tłumaczone na polski
jest słowo superfoods. Algi, glony to wszystko David Wolfe poleca po to by żyć
zdrowiej, dłużej….
I jest powód żeby pójść do chińskiej lub japońskiej restauracji!
Oczywiście można uczyć się przygotowywać wakame i algi u siebie w kuchni, ale
ja na razie „idę na łatwiznę” i zamawiam w restauracji, dzięki temu wiem, że te
pyszne zielone glony mi się nie przejedzą, pozostaną zdrową atrakcją kulinarną!
Algi jadłam tylko w sushi :)
OdpowiedzUsuńMniam, polecam wakame w sushi wesola w warszawie, przepyszne są te algi u nich.
OdpowiedzUsuń